Równanie różniczkowe
hak: Pomoże ktoś?
Równanie różniczkowe
Równanie Bernoulliego
xy'+y+xy
2 = 0
przekształcam do postaci Bernoulliego, czyli :
wprowadzam podstawienie:
| | 1 | | z' | |
y = z−1 = |
| ; y' = − |
|
|
| | z | | z2 | |
| | z' | | 1 | | 1 | |
− |
| + |
| = − |
| /*(−z2)
|
| | z2 | | zx | | z2 | |
i w tym momencie mam równanie o zm.rozdzielonych?
23 maj 17:13
Krzysiek: raczej równanie liniowe niejednorodne
23 maj 17:22
hak: no własnie tak patrze i nie da rady zrobić o zmiennych rozdzielonych wiec bedzie niejednorodne,
dzieki
23 maj 17:23