Co zrobić z x_2?
Diego662:

Zdjęcie o wymiarach 20cm x 30 cm oprawiono prostokątną ramką o jednakowej szerokości. Jaka jest
szerokość ramki jeśli pole zdjęcia wraz z ramką wynosi 651 cm
2
Moje obliczenia:
Skoro pole całości wynosi 651, a pole zdjęcia 600 (bo 30 x 20), to pole ramki będzie wynosić
51.
51 = 30x * 2 + (20+2x)x * 2
51 = 60x + 40x + 4x
2
51 = 100x + 4x
2
−4x
2 − 100x + 51 = 0
Δ = b
2 − 4ac
Δ = 10816
x
1 =
−b − √Δ2a
x
1 =
100 − 104−8 =
−4−8 =
12
x
2 =
−b + √Δ2a
x
2 =
100 + 104−8 =
204−8 = −25,5
Tak więc szerokość ramki wynosi
12 (x
1). Można to sprawdzić podstawiając tą liczbę za x w
równaniu:
51 = 100x + 4x
2
Teraz mam pytanie. Co zrobić z x
2? Niby nie jest do niczego potrzebne. Ale mam go tak
zostawić? Mam napisać jakieś równanie czy coś dlaczego wybieram x
1, a nie x
2?
Proszę o pomoc

Dziękuję
23 maj 17:01
Diego662: up.. wystarczy tylko to przeczytać.. niech nikt się nie przeraża długością tego.. chodzi tylko
o to ostatnie pytanie bo zadanie jest rozwiązane..
23 maj 19:15
Basia:
z treści zadania wynika, że x>0 (bo jest długością odcinka)
czyli x2 = −25,5 nie spełnia warunków zadania
tak trzeba przy x2 napisać
albo krótko:
x∊R+ czyli D=R+
x2 = −25,5 ∉D
23 maj 19:18
Diego662: dziękuję
23 maj 19:19
tofik: dlaczego wartosc pola podstawiamy do wzoru na obwod
10 sty 19:57
elvis: 52
6 mar 19:41
elvis: pozdrawiam wszystkich przyjaciół hibernacji
<33 √43
6 mar 19:42
elvis: p 4 {625}
6 mar 19:43