wyrażenie wymierne
eva: Czy mógłby ktoś mi napisać krok po kroku, jak uprościć to wyrażenie wymierne?
23 maj 16:43
pigor: ... możesz np. tak :
| 4x2−1 | | (2x)2−1 | | (2x−1)(2x+1) | |
| = |
| = |
| = |
| 2x3+x2 | | x2(2x+1) | | x2(2x+1) | |
| | 2x−1 | | 2x−1 | |
= |
| i x≠0 i 2x+1≠0 ⇔ |
| i x∊R \ {0,− 12} . ...  |
| | x2 | | x2 | |
23 maj 16:56
eva: O matko...takie łatwe, a ja nie umiałam tego zrobić, a co jeśli mam w liczniku x2+2x−8 i nie
da się tego zamienić na wzór ze skróconego mnożenia? W mianowniku natomiast się da, a muszę to
wyrażenie uprościć...
23 maj 17:17
picia: policz Δ i pierwiaski i zapisz w postaci iloczynowej.
23 maj 17:21
eva: Dzięki
23 maj 17:30