za
:): jak zrobic ten szereg
nieskoncz.
n=2
23 maj 16:06
Basia:
ale co zrobić ? zbadać zbieżność ?
23 maj 16:08
Krzysiek: 'jak zrobić ten szereg' ? chcesz zbadać zbieżność zapewne...
a)kryterium porównawcze korzystasz z tego, że: ln(n)≤n (dla n>0)
b) kryterium o zagęszczaniu
c)kryterium całkowe
23 maj 16:11
Basia:
a co mi to da, że ln(n) ≤ n ?
n*ln
4(n) ≤ n
5
| 1 | | 1 | |
| ≥ |
| ale to nic nie daje |
| nln4n | | n5 | |
23 maj 16:14
Krzysiek: chciałem napisać o tym porównawczym bo raczej z kryterium o zagęszczaniu rzadko się korzysta
ale jak widać to szacowanie nic nam nie daje.
23 maj 16:17
Basia:
tu całkowe najłatwiej zastosować (o ile już się zna całki)
z tych klasyków: ani porównawcze, ani d'Alemberta, ani Cauchy'ego nie działają
innych jeszcze nie sprawdzałam
23 maj 16:20
:): ok spoko zbadac zbieznosc
23 maj 16:46
:): nei wiem jak to zrobic
23 maj 16:47
Grześ: zbadaj, czy:
∞
| | 1 | |
∫ |
| jest zbieżna, czyli ma określoną wartość  |
| | nln4n | |
2
Podpowiedź rozwiąż tą całkę przez podstawienie: t=ln(n)
23 maj 16:54
Basia:
| | 1 | | 1 | |
J = 2∫+∞ |
| dx = limb→+∞ 2∫b |
| dx |
| | x*lnx | | x*lnx | |
t = lnx
| | dt | |
J = ln2∫lnb ∫ |
| = limb→+∞ [lnt √2]lnb = |
| | t | |
lim
b→+∞ [ ln(lnb) − ln(ln2)]= +
∞
dobrze to policzyłam czy coś poknociłam ?
bo w kiepskiej formie dziś jestem
czyli byłby rozbieżny ?
23 maj 16:56
Grześ: [P[Basiaaaaa], po co rozwiązywałaś... wg mnie trzebabyło poczekać, czy ta osoba w ogóle miała
do czynienia z całkami. Ech...
23 maj 16:57
Grześ: Basiaaaaa, po co rozwiązywałaś... wg mnie trzebabyło poczekać, czy ta osoba w ogóle miała
do czynienia z całkami. Ech...
23 maj 16:58
Basia:
oczywiście, że źle; tzn. dobrze, ale nie dla tego szeregu
tam jest przecież ln
4n
| | dt | | 1 | |
czyli będzie ∫ |
| = − |
| |
| | t4 | | t2 | |
czyli mamy
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limb→+∞ [ − |
| + |
| ] = 0+ |
| |
| | (lnb)2 | | (ln2)2 | | (ln2)2 | |
czyli zbieżny
23 maj 17:00
:): miała
23 maj 17:06