Wolframalpha
maciaz: Czy istniej możliwość rozwiązywania równań różniczkowych na wolframalpha.com?
Ktoś poratuje jakie komendy?
23 maj 15:48
Krzysiek: np: y'' +y' +y =0
23 maj 15:54
maciaz: Thanks.
23 maj 15:56
AS:
NDSolve [eqns, y, {x,xmin,xmax}] – znajdzie numeryczne rozwiązanie dla zwykłych eqns równań
różniczkowych dla funkcji y z niezależnymi zmiennej x w zakresie xmin do xmax.
NDSolve [eqns, y, {x,xmin,xmax}, {t,tmin,tmax}] – znajdzie numeryczne rozwiązanie częściowych
eqns równań różniczkowych.
NDSolve [eqns, {y1,y2,...}, {x,xmin,xmax}] – znajdzie numerycznych rozwiązań dla funkcji yi.
NDSolve [y ' – 4 x = 0] => C + 2 x2
NDSolve [y ' sin[x] + y cos[x] = sin [2 x]] => y(x) = C csc(x) – 1/2 cos(2 x) csc(x)
23 maj 16:34