Wyznacz prawdziwość funkcji
Anka ; *: Błagam o pomoc ; <
Wyznacz prawdziwość funkcji
| | sin2x + 2cos2x − 1 | |
1. |
| = sin2x |
| | ctg2x | |
2.2(sin
6x + cos
6x) + 1 = 3 (sin
4x + cos
4x)
3.(1+ ctgx ) * sin
3x + ( 1 + tgx )cos
3x = sinx + cosx
23 maj 15:01
Basia: taka z Ciebie Kasiu Anka jak ze mnie Petronela
23 maj 15:02
Anka ; *: Słucham ?
23 maj 15:05
Basia:
ad.1
| (sin2x + cos2x) + cos2x −1 | |
| |
| |
dalej walcz sama
ad.2
L = 2[ (sin
2x)
3 + (cos
2x)
3 ] +1 =
2(sin
2x+cos
2x)(sin
4x − sin
2x*cos
2x + cos
4x)+1 =
2*1*(sin
4x − sin
2x*cos
2x + cos
4x) + 1 =
2[(sin
2x+cos
2x)
2 − 3sin
2xcos
2x] + 1 =
2[ 1 − 3sin
2x*cos
2x ] + 1 =
2 − 6sin
2x*cos
2x +1 = 3 − 6sin
2x*cos
2x
P = 3[ (sin
2x+cos
2x)
2 − 2sin
2x*cos
2x ] = 3[ 1 − 2sin
2x*cos
2x ] =
3 − 6sin
2x*cos
2x
ad.3
| | sinx | | cosx | |
podstaw tgx = |
| ctgx = |
| i licz |
| | cosx | | sinx | |
23 maj 15:16
Basia: No przecież widzę jak zmieniasz nicki
23 maj 15:17