umie ktos??
kejt: w urnie jest n bialych kuli 5 czarnych. losujemy bez zwracania 2 kule. wiedzac ze
P(A)=5/18, oblicz, ile kul jest w urnie
26 kwi 19:29
Bogdan:
Podaj treść zdarzenia A
26 kwi 19:36
radek: a na czym polega zdarzenia A?
26 kwi 19:37
kejt: zdarzenie A polega na wylosowaniu 2 czarnych kul, zapomnialem dopisac...
26 kwi 19:38
kejt: kejt=din viesel
26 kwi 19:39
kejt: poprosze o dokladne rozwiazanie w miare mozliwosci
26 kwi 19:39
Bogdan:
BIAŁE CZARNE | RAZEM
n 5 | n + 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−
A: 0 2 | 2
| | (n0) * (52) | | | |
P(A) = |
| = |
| |
| | (n+52) | | | |
| | 20 | | 5 | |
P(A) = |
| i P(A) = |
| |
| | (n+ 5)(n + 4) | | 18 | |
| | 20 | | 5 | |
Rozwiąż równanie: |
| = |
| dla n € N+ |
| | (n+ 5)(n + 4) | | 18 | |
Odp.: n = 4.
26 kwi 19:58
kejt: odp n=4 to 4 biale kule czyli wszstkich jest 9, dzieki za pomoc
26 kwi 20:04
Bogdan:
Tak, wszystkich kul w urnie jest 9.
26 kwi 20:06