Minimum funkcji
Daniel: Witam, mam prośbę o rozwiązanie zadania, muszę obliczyć minimum tej funkcji: F(n)=n2+(m−n)2.
Bardzo proszę o pomoc.
23 maj 14:26
Basia:
F(n) = n
2+m
2−2mn+n
2 = 2n
2 −2mn+m
2
szkoła:
parabola ramionami do góry; minimum wskazuje wierzchołek
| | −b | | 2m | | m | |
nmin = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 4 | | 2 | |
| | m2 | | m2 | | m2 | |
Fmin = F(m2) = |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
studia:
F'(n) = 4n − 2m
4n − 2m = 0 ⇔ n =
m2
n∊(−
∞;
m2) ⇒ F'(n) < 0 ⇒ F(n) maleje
n∊(
m2;+
∞) ⇒ F'(n)>0 ⇒ F(n) rośnie
| | m2 | |
stąd: nmin = m2 Fmin = |
| |
| | 2 | |
23 maj 14:47
pytający: F(n)=n
2+(m−n)
2
F(n)=n
2+m
2−2mn+n
2
F(n)=2n
2−2mn+m
2
F'(n)=4n−2m
F'(n)=0 ⇔ 4n−2m=0 ⇒n= m/2
F
min=F(m/2)
F(m/2)=2(m/2)
2−2m(m/2)+m
2
| | m | | m2 | |
Funkcja osiąga minimum dla n= |
| , a jego wartośc wynosi Fmin= |
| . |
| | 2 | | 2 | |
23 maj 14:52
pytający: Jak to jest, że odświeżałem stronę przed dodaniem rozwiązania i nie było żadnych odpowiedzi, a
po dodaniu wpisu okazuje się, że Basia była o całe 5 minut szybsza?
Intrygujące.
23 maj 14:54
Basia:
nie wiem dokładnie dlaczego tak się dzieje, ale czasem strona się nie odświeża dopóki nie
wyczyścisz casha
23 maj 14:57