Wyznacz prawdziwość torżsamości trygonometrycznych : (1/sinx − 1/cosx ) (sinx +
Kasia : Wyznacz prawdziwość torżsamości trygonometrycznych : (1/sinx − 1/cosx ) (sinx + cosx ) = ctgx −
tgx
23 maj 13:12
Patronus:
| | 1 | | 1 | | cosx − sinx | |
L= ( |
| − |
| )(sinx + cosx) = |
| * (sinx + cosx) = |
| | sinx | | cosx | | sinxcosx | |
| | cosx − sinx | | cosx−sinx | |
= |
| + |
| = |
| | cosx | | sinx | |
| | cosx | | sinx | | cosx | | sinx | |
= |
| − |
| + |
| − |
| = |
| | cosx | | cosx | | sinx | | sinx | |
= ctgx − tgx = P
23 maj 13:55