:)
anka: ktoś moze mi napisac wzory Viety czy cos takiego i kiedy sie je stosuje
26 kwi 19:29
kejt: sprawdz na wikipedii ale pewnie jestes w pierwszej klasie liceum albo cos w tym stylu to
skup sie tylko na tych drugiego stopnia
26 kwi 19:31
anka: jestem w 2 klasie lo:0 mam to na rozszerzeniu
26 kwi 19:31
kejt: uzywa sie ich np zeby sprawdzic znak miejsc zerowych funkcji bez potrzeby obliczania tych
miejsc
W przypadku trójmianu kwadratowego o współczynnikach rzeczywistych wzory te przyjmują
postać:
x1+x2=minus b przez a
x1 razy x2= c przez a, a wspolczynnik przy najwyzszej potedze, c to wyraz wolny, a b to
wspolczynnik przy x
.
Wzory te są prawdziwe również, gdy wyróżnik trójmianu kwadratowego Δ < 0 przy założeniu,
że interesują nas zespolone pierwiastki trójmianu.
26 kwi 19:35
anka: ma to znaczenie?heh
26 kwi 19:35
kejt: kurcze 2 klasa i nie wiesz co to wzory vietea hihi poczytaj to proste jest
26 kwi 19:36
kejt: i to jakie jeszcze, dla mnie ogromne bo na maturze jest w wielu zadaniach z funkcji
kwadratowej np w zalozeniach no a maturka niedlugo...
26 kwi 19:37
anka: czyli to jest proste?
26 kwi 19:37
anka: matura dopiero za rok heh mam opoznionego nauczyciela heh
26 kwi 19:38
kejt: kup sobie zbiorki kielbasy i rob zadania najlepiej zacznij od jutra jak chcesz rozpykac
mature
26 kwi 19:40
kejt: ja mielem opoznionych nauczycieli przez 3 lata... ale co tam hehe
26 kwi 19:41
anka: zbiorki kielbasy heheh? co podstawy nei zdam chcesz mi powiedziec

?
26 kwi 19:41
anka: no ale ja jestem w 2 klasie dopiero ciagi koncze hahXD
26 kwi 19:42
kejt: a no to chyba ze tak, bo ja myslalem ze rozsz
26 kwi 19:42
anka: a rozsz moze tez ale jako 5 przedmiot
26 kwi 19:43
kejt: i jak ci ida ciagi

=)
26 kwi 19:43
anka: wakacje beda bedzie czas pocwicze

taka trudna matura rozsz.?
26 kwi 19:43
anka: ciagi spoko
26 kwi 19:43
anka: proste
26 kwi 19:43
kejt: hehe =P no ale jak podstawa to nawet sie nie masz co uczyc
26 kwi 19:44
anka: no rozsz chce na 5

to by troche trzeba bylo

a trudna jest pisales rozsz?
26 kwi 19:45
kejt: masz konto na nk? chce zobaczyc z kim gadam=)
26 kwi 19:45
anka: haha nie dam ci zartujesz chyba XD
26 kwi 19:46
kejt: zalezy co do tej rozszerzonej, zdac mozna latwo, ale ciezko dobrze zdac, no i trzeba sie
uczyc
26 kwi 19:46
anka: A ZDAWALES ROZSZ

W JAKIM ROKU
26 kwi 19:46
anka: A DUZA ROZnica miedzy rozsz a pods?
26 kwi 19:47
kejt: dopiero zdaje w tym
26 kwi 19:47
anka: aaaaaaaaaa to juz za tydzien w gazecie wyborczej bedzie jutro sobie kup rozsz z matmy

pocwiczyszXD
26 kwi 19:48
anka: to napisz jak Ci poszloxd
26 kwi 19:49
kejt: podstawa to schematyczne rozwiazwanie zadan, rozszerzona w duzej mierze tez, ale zadania
sa trudniejsze zdecydowanie, no i czasem trzeba pomyslec, i trzeba duzo cwiczyc zeby
jednak napisac ta mature cala
26 kwi 19:49
kejt: matma rozsz 13 maja
26 kwi 19:50
anka: a co masz z matmy

?
26 kwi 19:50
anka: a sory to powodzenia zycze 100%
26 kwi 19:50
anka:
trchoche wolniej bede pisac bo cwiczeXD
26 kwi 19:51
kejt: kurcze no chcialbym zobaczyc z kim gadam =) a co do powodzenia to nie dziekuje zeby nie
zapeszyc=P
26 kwi 19:52
anka: ok spoko

napewno dobrze Ci pojdzi enie martw sie

pewnie masz 5 z matematyczki
26 kwi 19:53
anka: skad jestes/?
26 kwi 19:53
kejt: 4 mam
26 kwi 19:53
kejt: brzoza kolo kozienic
26 kwi 19:54
kejt: 3C LO
26 kwi 19:54
anka: TEZ MAM 4

JA OKOLICE WROCLAWIA
26 kwi 19:54
kejt: adrian=)
26 kwi 19:55
kejt: podaj mi namiary to cie ogarne na nk
26 kwi 19:55
anka: HEH MILO NIE DAM CI
26 kwi 19:56
kejt: jak chcesz, hehe ja tam jednak wole wiedziec z kim gadam =) hehe a jednak nastolatki w
sieci sie pilnuja XDD
26 kwi 19:57
anka: no pewnie byle komu nie dajeXD
26 kwi 19:58
anka: do szkoly chodzisz w kozienicach nie?
26 kwi 20:00
kejt: o to ja ci tu wykladam wzoru vieta a ty mnie od byle komow wyzywasz =) nie to nie spoko
luz XD
26 kwi 20:00
kejt: tak w kozienicach
26 kwi 20:00
kejt: oj sprawdz sobie adrian makosa brzoza 3clo
26 kwi 20:01
anka: nie chce mi sie

XD
26 kwi 20:01
anka: oj luzik dobra musze sie pouczycXD
26 kwi 20:02
anka: fizyki jutro mam spr;−/
26 kwi 20:02
kejt: hehe spoko, ale jakbys zmienila zdanie to napisz namiary na profil=)
26 kwi 20:03
anka:

wiesz mzoe czego to rysunek bo nei mam nic napisane a nauczyciel to nam tlumaczyl zeby mu
cudow nie rysowac tylko cos takiego a co to jest to nie wiem z fiza u mnie nie najlepiej
ale 5 jest hahahXd za nic
26 kwi 20:05
kejt: wiem co to jestł=)
26 kwi 20:05
anka: zalamanie jak dla mnie XD
26 kwi 20:06
anka:

albo cos takiego nam dal
26 kwi 20:06
kejt: ten oto rysunek twojego autorstwa powyzej przedstawia najprawdopodobniej promien swietlny
zalamany przy przejsciu z jednego osrodka do drugiego, pozioma kreska to granica
osrodkow
26 kwi 20:07
anka: troche zesmy sie rozgadaliXD
26 kwi 20:07
kejt: no wlasnie czyli po prostu jest to zalamanie XD
26 kwi 20:07
anka: a plus lub minus o czym mowi
26 kwi 20:07
anka: nudna ta fiza matma lepszaxd
26 kwi 20:08
kejt: nie mam pojecia w zyciu sie z takimi oznaczeniami przy tych rysunkach nie spotkalem, ale
mogloby to oznaczac moze ze tam gdzie plus to jest osrodek o wiekszej gestosci tylko ze
wtedy to inaczej by ten promien lecial
26 kwi 20:09
anka: dzx moze sobie to wkrecilam hahXD
26 kwi 20:10
anka: a jak u Ciebie z polskim

?XD
26 kwi 20:12
anka: historia?
26 kwi 20:12
anka: a zrobisz to zadanie magdy co ma 22 odp?
26 kwi 20:13
Klara:
Witam , sorry ,ze sie wcinam
kejt ....jak zobaczyłam ... Brzóza k/ Kozienic .... to muszę ( przez
sentyment

Uczyłam tam przez ponad 20lat w ZSZ
Pozdrawiam "ziomka"
Pozdrów ode mnie
Kozienice
I mojego kolegę prof. Raka

( znasz takiego ?
26 kwi 20:13
kejt: polski 4 hist 5, srednia 4,5 z pol na probnej 75 procent, zdaje matme i fizyke rozsrz,
cos jeszcze=) XD
26 kwi 20:13
anka: wow to masz mozgXD j
26 kwi 20:15
kejt: do Klary.. no pewnie ze znam to chyba najlepszy nauczyciel matmz no i kiedys fizyki,
niestety nie mialem z nim nigfz lekcji ale kumple chodzili do niego na fakultety i jeden
na korki, to mowia ze ma taki leb do matmy, ze glowa mala, i doskonale tlumaczy
26 kwi 20:16
anka: hehe ja tez chce takiXD
26 kwi 20:17
kejt: heh takie plusy to tylko w kozienicach
26 kwi 20:18
Klara:
Miło mi ,że macie takie zdanie o moim
najlepszym koledzepo fachu

Dzięki raz jeszcze
26 kwi 20:18
anka: to pomogl byc magdzie w zadaniu?
26 kwi 20:19
kejt: do klary... moze jakies pomysly na co polozyc szczegolny nacisk przed matura rozs z
matmy
26 kwi 20:19
magda: na polskiXD
26 kwi 20:20
kejt: magdzie w zadaniu? przeciez tam juz ktos napisal co i jak chybaXD
26 kwi 20:21
kejt: magda.. jakies aluzje

=P
26 kwi 20:22
anka: ale ona nie wie jak zrobic ogolnie tego na gg mi pisze ja tez nie wiem nie mialam
trygonometrii
26 kwi 20:22
anka: no magda na polski hehexD
26 kwi 20:23
anka: juz sie zmyla kompie sieXD
26 kwi 20:23
kejt: o matkoXD ja tam sie nie biore za to nie mam czasu musze ze dwa arkusze jeszcze zrobic
minimum dzis...
26 kwi 20:23
anka: ale potraktuj to jak zad maturalne
26 kwi 20:24
kejt: aha i co jeszcze

bardzo interesowna jestes skadinad =PP
26 kwi 20:25
Klara: Hmm..... wszystko może być

−−− równania , nierówności log, i wykładnicze
−−− trygonometryczne też
−−− wielomianowe z parametrem
−−− wymierne
−−− z modułami
i cała reszta ciekawych zadanek

np: z geometrii
26 kwi 20:25
anka: a na probnej zdawales rozsz z matmy tak? i jak Ci poszlo

26 kwi 20:25
kejt: 69 procent
26 kwi 20:26
anka: najlepsze sa wykladniczeXD
26 kwi 20:26
anka: heh fajnieXD
26 kwi 20:26
kejt: musze pocisnac zeby lepiej teraz wypadlo
26 kwi 20:27
anka: duzo, to nie zrobisz tego zadania magdy tak?:(
26 kwi 20:27
anka: heh ile bys chcial?
26 kwi 20:27
kejt: robie te zadanika i robie, zrobilem z 80 procent zbiorow kielbasy no ale nie wiem co to
bedzie..XD
26 kwi 20:28
anka: Ty co to te zbiory kiełbasa?dobre sa?
26 kwi 20:29
kejt: musze uciekac no a magdzie powiedz zeby sobie zajrzala do ksiazki tam sa wzory i tyle, w
tamtym zadaniu to ze 3 twierdzenia albo wzory sie wykorzysta pewnie, albo popros moze
klare? bo z tego co sie dowiedzielem to wie o co w tym biega =)
26 kwi 20:30
kejt: moim i wielu ludzi zdaniem najlepsze zbiory do matury, narka i pozdowka =)
26 kwi 20:31
anka: klara jestes? heh?
26 kwi 20:31
anka: papap i dziękuje
26 kwi 20:31
kace: Nie ma klubu, sa kibice MKS KOZIENICE XDD
26 kwi 20:41
26 kwi 20:42
kace: no ten gosciu byl z kozienic XD tam to wszedzie w lokalach takie naklejki sa
26 kwi 20:45
magda: umiesz matme?
26 kwi 20:46
kace: niestety jestem noga z matmy, szukam rozwiazan na tym forum i sie tak przypadkiem
natknalem
26 kwi 20:48