Zadania z Informatyki
Szymon: Mam prośbe z zadaniem informatycznym, jak ktoś pomoże będę wdzięczny.

))
Program obliczający pierwiastki równania kwadratowego tak aby pozwalał na kolejne obliczenia aż
do wypisania a = 0
Kompletnie nie rozumiem tego zadania więc bardzo proszę o pomoc
23 maj 12:13
POKÓJ: tzn co masz zrobić ?
Program. Algorytm ?
23 maj 12:14
Szymon: Program w pascalu. Nie było mnie na tych lekcjach i nie wiem jak zrobić. Byłbym wdzięczny za
pomoc w rozwiązaniu zadania
23 maj 12:16
POKÓJ: Ja tylko w Javie na razie potrafię programować tak więc niestety ci nie pomogę
23 maj 12:18
Mateusz:
a w czym konkretnie masz problem z zaimplementowaniem algorytmu czy wsadzeniem to w pętelke ?
23 maj 12:18
Mateusz:
Najlepiej to w repeat wsadzic a warunek konczący a=0 własnie
23 maj 12:19
Szymon: wlasnie wiem ze z repeat ale nie mam pojęcia jak zrobić. Jakbyś mi zrobił to poprostu bym Cie
wielbił

hehhehe
23 maj 12:20
Mateusz:
No wolałbym aby jakaś blondyna z długimi nogami mnie wielbiła

dobra daj 5 minut
23 maj 12:21
Szymon: Ok . ;
23 maj 12:22
Mateusz:
aha jakie srodowisko pascala w sumie znaczenia chyba tu nie ma wielkiego ja mam tutaj dev−a a
dev−pascal to nakładka na freepascvala moze byc?
23 maj 12:23
Szymon: Taaa
23 maj 12:26
Mateusz:
sorki miało byc 5 minut ale w miedzyczasie robie tez co innego na komputerze
o to chodziło?
program Untitled;
var
x2,x0,delta,x1,b,c,a:real;
begin
repeat
writeln('Podaj kolejno wspolczynniki a, b i c:');
writeln;
write('a = ');readln(a);
write('b = '); readln(b);
write('c = '); readln(c);
writeln;
if a=0 then
writeln('To nie jest rownanie kwadratowe')
else
begin
delta := sqr(b) − 4 * a * c;
if delta < 0 then
writeln('Brak pierwiastkow rzeczywistych');
if delta>0 then
begin
x1 := (−b + sqrt(delta)) / 2*a;
x2 := (−b − sqrt(delta)) / 2*a;
writeln('x1 = ',x1:10:2);
writeln('x2 = ',x2:10:2);
end;
if delta=0 then
begin
x0:=−b/2*a;
writeln('Rownanie ma jeden pierwiastek',x0:6:2);
end;
end;
until a=0;
readln;
end.
23 maj 12:56
psik: omg zrozumiałem program w Pascalu
23 maj 13:05
Mateusz:
A co Padcal przeciez taki trudny nie jest jest taki schematyczny

nie to co c++ np

albo
jakies inne zboczone języki programowania

np PHP−gdzie nie deklaruje sie zmiennych
23 maj 13:08
psik: no właśnie c++ jest podobny i może dlatego zrozumiałem ale ja to takie podstawy że szok, w
szkole właśnie takie f.kwadratowe itp. a jak już chodziło o jakąś bibliotekę to się człowiek
gubił
23 maj 13:13
Mateusz:
No własnie ale mimo wszystko jednak ten c++ daje duze mozliwosci wiec warto sie go nauczyc
Pascal jest z kolei dobry do nauki i do jakiś prostych programików jak trzeba na szybko
23 maj 13:25
Kasia Kosakowska kl V c : sorki miało byc 5 minut ale w miedzyczasie robie tez co innego na komputerze
o to chodziło?
program Untitled;
var
x2,x0,delta,x1,b,c,a:real;
begin
repeat
writeln('Podaj kolejno wspolczynniki a, b i c:');
writeln;
write('a = ');readln(a);
write('b = '); readln(b);
write('c = '); readln(c);
writeln;
if a=0 then
writeln('To nie jest rownanie kwadratowe')
else
begin
delta := sqr(b) − 4 * a * c;
if delta < 0 then
writeln('Brak pierwiastkow rzeczywistych');
if delta>0 then
begin
x1 := (−b + sqrt(delta)) / 2*a;
x2 := (−b − sqrt(delta)) / 2*a;
writeln('x1 = ',x1:10:2);
writeln('x2 = ',x2:10:2);
end;
if delta=0 then
begin
x0:=−b/2*a;
writeln('Rownanie ma jeden pierwiastek',x0:6:2);
end;
end;
until a=0;
readln;
end.
23 maj 15:14
Mateusz:
Co to? jaja ktos sobie robi?
23 maj 15:19
Szymon: writeln('x1 = ',x1:10:2);
writeln('x2 = ',x2:10:2);
writeln('Rownanie ma jeden pierwiastek',x0:6:2);
O co sie rozchodzi tutaj ? dlaczego 10:2 albo 6:2
23 maj 17:33
Mateusz:
hmm poczytaj jakis kurs pascala to są podstawy chodzi o to ze jak mamy typ real tzn rzeczywisty
a jak wiadomo duze liczby rzeczywiste lub małe np rzędu miliarda komputer nie zapisze tak
1000000000000 itd tylko tak 1*10
do ktorejs dlatego trzeba taka liczbe sformatowac tzn
ustalic jej długosc i ilosc miejsc po przecinku poniewaz komputer nie przechowuje liczb
rzeczywistych z nieskonczoną dokładnoscią więc kazdą liczbe rzeczywista zapisze w takiej
notacji zmiennoprzecinkowej jak wyzej podam na przykładzie:
liczba zmiennoprzecinkowa składa sie z mantysy cechy i podstawy np
325*10
20
mantysa−325
podstawa systemu−10
cecha tutaj 20
taka sama liczbe moge zapisac tak: 32,5*10
21 albo 3,25*10
22 itd to są te same liczby
wiec komputer musi sobie jakos to przedstawic w tym celu dokonuje normalizacji takiej liczby
nie bede tłumaczył na czym to polega na utk powinienes to miec jak jestes w technikum

tak jak juz mowiłem pascal ma mozliwosc sformatowania takiej liczby tzn uzytkownik podaje
tylko to co ponizej
write( liczba
rzecz:liczba1:liczba2);
liczba1−liczba miejsc na całą liczbe
liczba2−liczba miejsc po przecinku
23 maj 18:00
Mateusz:
i wtedy jak zastosujesz formatowanie otrzymasz ładne wyniki tak to otrzymałbys cos tego typu np
3*E12+0.1 itp
23 maj 18:02