matematykaszkolna.pl
Zadania z Informatyki Szymon: Mam prośbe z zadaniem informatycznym, jak ktoś pomoże będę wdzięczny. emotka )) Program obliczający pierwiastki równania kwadratowego tak aby pozwalał na kolejne obliczenia aż do wypisania a = 0 Kompletnie nie rozumiem tego zadania więc bardzo proszę o pomoc emotka
23 maj 12:13
POKÓJ: tzn co masz zrobić ? Program. Algorytm ?
23 maj 12:14
Szymon: Program w pascalu. Nie było mnie na tych lekcjach i nie wiem jak zrobić. Byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu zadania emotka
23 maj 12:16
POKÓJ: Ja tylko w Javie na razie potrafię programować tak więc niestety ci nie pomogęemotka
23 maj 12:18
Mateusz: a w czym konkretnie masz problem z zaimplementowaniem algorytmu czy wsadzeniem to w pętelke ?
23 maj 12:18
Mateusz: Najlepiej to w repeat wsadzic a warunek konczący a=0 własnie emotka
23 maj 12:19
Szymon: wlasnie wiem ze z repeat ale nie mam pojęcia jak zrobić. Jakbyś mi zrobił to poprostu bym Cie wielbił emotka hehhehe
23 maj 12:20
Mateusz: No wolałbym aby jakaś blondyna z długimi nogami mnie wielbiła dobra daj 5 minut
23 maj 12:21
Szymon: Ok . ; emotka
23 maj 12:22
Mateusz: aha jakie srodowisko pascala w sumie znaczenia chyba tu nie ma wielkiego ja mam tutaj dev−a a dev−pascal to nakładka na freepascvala moze byc?
23 maj 12:23
Szymon: Taaa
23 maj 12:26
Mateusz: sorki miało byc 5 minut ale w miedzyczasie robie tez co innego na komputerze o to chodziło? program Untitled; var x2,x0,delta,x1,b,c,a:real; begin repeat writeln('Podaj kolejno wspolczynniki a, b i c:'); writeln; write('a = ');readln(a); write('b = '); readln(b); write('c = '); readln(c); writeln; if a=0 then writeln('To nie jest rownanie kwadratowe') else begin delta := sqr(b) − 4 * a * c; if delta < 0 then writeln('Brak pierwiastkow rzeczywistych'); if delta>0 then begin x1 := (−b + sqrt(delta)) / 2*a; x2 := (−b − sqrt(delta)) / 2*a; writeln('x1 = ',x1:10:2); writeln('x2 = ',x2:10:2); end; if delta=0 then begin x0:=−b/2*a; writeln('Rownanie ma jeden pierwiastek',x0:6:2); end; end; until a=0; readln; end.
23 maj 12:56
psik: omg zrozumiałem program w Pascalu
23 maj 13:05
Mateusz: A co Padcal przeciez taki trudny nie jest jest taki schematyczny emotka nie to co c++ np albo jakies inne zboczone języki programowania np PHP−gdzie nie deklaruje sie zmiennych
23 maj 13:08
psik: no właśnie c++ jest podobny i może dlatego zrozumiałem ale ja to takie podstawy że szok, w szkole właśnie takie f.kwadratowe itp. a jak już chodziło o jakąś bibliotekę to się człowiek gubił
23 maj 13:13
Mateusz: No własnie ale mimo wszystko jednak ten c++ daje duze mozliwosci wiec warto sie go nauczyc Pascal jest z kolei dobry do nauki i do jakiś prostych programików jak trzeba na szybko emotka
23 maj 13:25
Kasia Kosakowska kl V c : sorki miało byc 5 minut ale w miedzyczasie robie tez co innego na komputerze o to chodziło? program Untitled; var x2,x0,delta,x1,b,c,a:real; begin repeat writeln('Podaj kolejno wspolczynniki a, b i c:'); writeln; write('a = ');readln(a); write('b = '); readln(b); write('c = '); readln(c); writeln; if a=0 then writeln('To nie jest rownanie kwadratowe') else begin delta := sqr(b) − 4 * a * c; if delta < 0 then writeln('Brak pierwiastkow rzeczywistych'); if delta>0 then begin x1 := (−b + sqrt(delta)) / 2*a; x2 := (−b − sqrt(delta)) / 2*a; writeln('x1 = ',x1:10:2); writeln('x2 = ',x2:10:2); end; if delta=0 then begin x0:=−b/2*a; writeln('Rownanie ma jeden pierwiastek',x0:6:2); end; end; until a=0; readln; end.
23 maj 15:14
Mateusz: Co to? jaja ktos sobie robi?
23 maj 15:19
Szymon: writeln('x1 = ',x1:10:2); writeln('x2 = ',x2:10:2); writeln('Rownanie ma jeden pierwiastek',x0:6:2); O co sie rozchodzi tutaj ? dlaczego 10:2 albo 6:2
23 maj 17:33
Mateusz: hmm poczytaj jakis kurs pascala to są podstawy chodzi o to ze jak mamy typ real tzn rzeczywisty a jak wiadomo duze liczby rzeczywiste lub małe np rzędu miliarda komputer nie zapisze tak 1000000000000 itd tylko tak 1*10 do ktorejs dlatego trzeba taka liczbe sformatowac tzn ustalic jej długosc i ilosc miejsc po przecinku poniewaz komputer nie przechowuje liczb rzeczywistych z nieskonczoną dokładnoscią więc kazdą liczbe rzeczywista zapisze w takiej notacji zmiennoprzecinkowej jak wyzej podam na przykładzie: liczba zmiennoprzecinkowa składa sie z mantysy cechy i podstawy np 325*1020 mantysa−325 podstawa systemu−10 cecha tutaj 20 taka sama liczbe moge zapisac tak: 32,5*1021 albo 3,25*1022 itd to są te same liczby wiec komputer musi sobie jakos to przedstawic w tym celu dokonuje normalizacji takiej liczby nie bede tłumaczył na czym to polega na utk powinienes to miec jak jestes w technikum emotka tak jak juz mowiłem pascal ma mozliwosc sformatowania takiej liczby tzn uzytkownik podaje tylko to co ponizej write( liczba rzecz:liczba1:liczba2); liczba1−liczba miejsc na całą liczbe liczba2−liczba miejsc po przecinku
23 maj 18:00
Mateusz: i wtedy jak zastosujesz formatowanie otrzymasz ładne wyniki tak to otrzymałbys cos tego typu np 3*E12+0.1 itp
23 maj 18:02