trygonometria
luis: Wykaż że (cosα −cosβ)2 + (sinα − sin β)2 = 4 sin2 (α−β /2)
Coś nie daję z tym rady;<
23 maj 11:35
POKÓJ: cos
2α − 2cosαcosβ + cos
2β + sin
2α − 2sinαcosβ + sin
2β = 2 − 2(cosαcosβ + sinαsinβ) = 2 −
2cos(a−β)
korzystając z lematu :
cos2x = 1 − sin
2x
| | α−β | | α−β | |
2 − 2(1 − 2sin2( |
| ) = 4sin2 ( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
co kończy dowód
23 maj 11:48
POKÓJ: lemat :
cos2x = 1 − 2sin
2x
dwójeczka mi się zaplątała
23 maj 11:49
luis: nono nieźle pokręcone zadanie. Dzięki piękne : )))
23 maj 11:55
POKÓJ: właśnie proste

To jest pokręcone :
Oblicz wartość wyrażenia :
sin20
o*sin40
o*sin60
o*sin80
o
23 maj 12:00
luis: ; o
23 maj 12:13