Uratuje mi ktoś życie ? ;d
Kasia : Wyznacz prawdziwość torżsamości trygonometrycznych :
(1/sinx − 1/cosx ) (sinx + cosx ) = ctgx − tgx
(1/sinx + 1/cosx) ( sinx + cosx ) = 2 + 1/sinxcosx
1+ ctgx = sinx + cosx / sinx
23 maj 11:06
Gustlik: | | 1 | | 1 | |
( |
| − |
| ) (sinx + cosx ) = ctgx − tgx |
| | sinx | | cosx | |
| | cosx−sinx | |
( |
| ) (sinx + cosx ) = ctgx − tgx |
| | sinxcosx | |
| cos2x−sin2x | |
| =ctgx − tgx |
| sinxcosx | |
| cos2x | | sin2x | |
| − |
| =ctgx − tgx |
| sinxcosx | | sinxcosx | |
| cosx | | sinx | |
| − |
| =ctgx − tgx |
| sinx | | cosx | |
ctgx−tgx=ctgx−tgx
c.n.d.
23 maj 11:11