Udowodnij, ze pole wielokata o n bokach.
lmazurek18: Udowodnij że pole wielokata o n bokach opisanego na okręgu wyraża się wzorem: P=p*r, gdzie
p−połowa obwodu wielokata, n− promien okręgu wpisanego w ten wielokat.
23 maj 10:16
Artur z miasta Neptuna:

Dla wielokąta foremnego.
| | j | |
wielokąt taki jest złożony z 2*n trójkątów prostokątnych o bokach a i r (a = |
| ; gdzie j = |
| | 2 | |
długość boku, r = promień okręgu)
tak więc:
| | | | n*j * r | | n*j | |
Pw = 2*n * |
| = |
| = p*r .... ponieważ |
| = Obww |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Dla dowolnego wielokąta nie ma równych boków, ale procedura wygląda podobnie −−− promień
kierujesz do środka odcinka (jest prostopadły do boku), tworzone są dwa trójkąty prostokątne
... i tak z każdym bokiem
23 maj 11:14
lmazurek18: Kurcze, jak dasz radę to zrób to ...
23 maj 13:16
Mila:

Promienie są prostopadłe do boków w punkcie styczności ( są zatem wysokościami Δ)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Pwielokąta= |
| *a*r+ |
| *b*+r |
| *c*r+ |
| *d*r= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| *r*(a+b+c+d)=p*r gdzie p= |
| (a+b+c+d) |
| 2 | | 2 | |
23 maj 13:29