arkusz
radek:

mam obliczyc pole obszaru oswietlonego latarnia ten prostokat to budynek a latarnia
znajdyje sie 5 metrow od naroznika budynku tak jak na rysunku.
cos mi sie wydaje ze chodzi tu o trojkaty podobne mam racje?
26 kwi 19:26
radek: porpsze tylko o wskazowke jesli mozna

bez rozwiazywania
26 kwi 19:44
Klara: Podpowiadam
26 kwi 19:45
Klara: Podam swój rysunek! .. cierpliwości
26 kwi 19:46
radek: ok
26 kwi 19:48
Klara:

podaję wskazówki: ( jak sobie życzysz

S −−− pole częsci oświetlonej
P −−− pole części nie oświetlonej
S= πr
2 − P
gdzie P= P
wycinka koła − P
ΔAOC
Pole ΔAOC −−− policzysz prosto ( wylicz IACI z tw. Pitagorasa
P
w −−− o promieniu r= 10
potrzebna miara kąta AOB
wylicz z cos <AOBC w trójkącie AOC
( powinien Ci wyjść <AOC = 60
o
wiec P
w =
16 *πr
2
dalej juz sobie z pewnością poradzisz

Powodzenia
26 kwi 20:05
radek: ok zabieram sie za liczenie dzieki
26 kwi 20:09
Klara: 
...... łatwe
26 kwi 20:14
radek: hmm w przyblizeniu mi wyszlo 283,45 bo przy odejmowaniu pola trojkata AOC od pola
wycinka kola musialem przemnozyc przez π.
26 kwi 20:19
radek: a dokladny wynik to 2503 π + 252 √3 j2
26 kwi 20:25
radek: troche dziwny wynik ale prawdopodobny w sumie
26 kwi 20:25
26 kwi 20:27
Klara: Mnie też taki wyszedł z moich obliczeń , więc jest ok
26 kwi 20:28
radek: ok dzieki ci bardzo za pomoc
26 kwi 20:28
Klara:
26 kwi 20:32