równania różniczkowe
Christi:
Równanie różniczkowe.Zechce kompetentna osoba,rzetelnie ocenić rozwiązanie,potwierdzć
lub poprawić
y'' +2y' + 2y =2x3 − 2
Równanie charakterystyczne i rozwiazanie równania zredukowanego
etx(t2+2t+2)=0⇔etx(t+1−i)(t+1+i) ; y1=e−xcosx ; y2=e−xsinx , cdn
23 maj 09:58
Christi:
Przewidywane rozwiązanie y=ax3 + bx2 + cx + d , czyli
6ax + 2b +6ax2 + 4bx + 2c +2ax3 + 2bx2 + 2cx + 2d =2x3 −2
x3;2ax3=2x3 ; a=1
x2;2bx2+6ax2=0 ; b=−3
x1;6ax+2cx+4bx=0 ; c=3
x0;2d=−2 ; d=−1
Rozwiązanie całkowite y=Ce−xcosx + De−xsinx + x3 − 3x2 +3x −1
23 maj 10:19
Jack:
jest ok.
23 maj 13:36