matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż prawdziwość torżsamości trygonometrycznych
Kasia :
( 1/sinx + 1/cosx ) ( sinx + cosx ) = 2 + 1/sinxcosx (1/sinx − 1/cosx ) ( sinx + cosx ) = ctgx \ tgx
23 maj 09:49
Basia:
ad.2
1
1
(
−
)(sinx+cosx) =
sinx
cosx
cosx−sinx
(cosx+sinx) =
sinx*cosx
cos
2
x−sin
2
x
=
sinx*cosx
cos
2
x
sin
2
x
−
=
sinx*cosx
sinx*cosx
cosx
sinx
−
=
sinx
cosx
ctgx − tgx
ctgx
i na pewno ≠
co łatwo pokazać dla x=
π
4
tgx
ad.1 rób tak samo
23 maj 09:56