:)
POKÓJ: Vax potrafisz rozwiązywać równania diofantyczne ?
23 maj 00:28
Vax: Pokaż przykład, zobaczymy
23 maj 08:54
POKÓJ: 79x + 24y = 5
23 maj 11:51
POKÓJ: oczywiście jedno rozwiązanie obliczyłem korzystając z algorytmu Euklidesa :
x
1 = 35
y
1 = −115
tylko teraz nie wiem jak sprawdzić czy są jakieś inne oraz jak ewentualnie je wyznaczyć
23 maj 11:52
Vax: Ma zachodzić w szczególności:
79x + 24y = 5 (mod 24)
⇔
7x = 5 (mod 24) /*7
⇔
x = 11 (mod 24)
⇔
x = 24k+11 , k ∊ ℤ, wstawiamy do wyjściowego równania:
79(24k+11)+24y = 5
⇔
y = −79k−36
Czyli rozwiązaniem równania 79x + 24y = 5 są wszystkie pary (a,b) = (24k+11 , −79k−36) dla
dowolnego k ∊ ℤ
23 maj 11:55
POKÓJ: Dziękuję bardzo

Mogę się jeszcze spytać czy zawsze będą rozwiązania takiego równania i czy zawsze będzie ich
nieskończoność ?
23 maj 11:58
Vax: Tak, będzie ich nieskończenie wiele ale wtedy i tylko wtedy gdy mając równanie ax + by = c
zachodzi nwd(a,b) | c

W przeciwnym razie dane równanie nie ma oczywiście żadnych
całkowitych rozwiązań.
23 maj 12:00
:
23 maj 12:03
POKÓJ: hmm ja to robiłem algorytmem Euklidesa.
Z tego co widzę to twoja metoda :
ax + by = c
i teraz bierzemy
ax + by = c (mod b)
b nam sie upraszcza i później działamy już na prostym równaniu :
ax = c (mod b)
23 maj 12:03
Vax: Tak, rozpatrujesz dane równanie mod a lub mod b, jak wygodniej
23 maj 12:07
POKÓJ: Już wszystko jasne

Dziękuję bardzo
23 maj 12:08
AS: Pozwolicie,że dorzucę swoje trzy grosze.
Rozwiązać w liczbach całkowitych równanie
15*x + 26*y = 358
Wyznaczamy niewiadomą przy której jest mniejszy współczynnik
| | 358 − 26*y | | 13 − 11*y | |
x = |
| = 23 − y + |
| = 23 − y + t1 |
| | 15 | | 15 | |
Stąd otrzymujemy równanie 11*y + 15*t1 = 13
Wyznaczamy y
| | 13 − 15*t1 | | 2 − 4*t1 | |
y = |
| = 1 − t1 + |
| = 1 − t1 + t2 |
| | 11 | | 11 | |
Stąd 4*t1 + 11*t2 = 2
| | 2 − 11*t2 | | 2 − 3*t2 | |
t1 = |
| = −2*t2 + + |
| = −2*t2 + t3 |
| | 4 | | 4 | |
czyli 3*t2 + 4*t3 = 2
| | 2 − 4*t3 | | 2 − t3 | |
Wyznaczamy t2 = |
| = −t3 + |
| = −t3 + t |
| | 3 | | 3 | |
stąd kolejno
t3 = 2 − 3*t , t2 = −2 + 3*t + t = −2 + 4*t , t1 = −2*(−2 + 4*t) + 2 − 3*t = 6 − 11*t
Ostatecznie
y = 1 − t1 + t2 = 15*t − 7
x = 23 − y + t1 = −26*t + 36 , t ∊ C
23 maj 12:30