matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Usuwanie niewymierności
Szajbusek:
Usuń niewymierność z mianownika.
3
√
10
−
√
5
+
√
2
−1
22 maj 23:08
Maslanek:
mianownik:
√
5
(
√
2
−1) + (
√
2
−1). Już łatwiej
22 maj 23:14
Szajbusek:
i co dalej
? ... bo nie wiem....
22 maj 23:17
Maslanek:
(
√
2
−1)(
√
5
+1). Nie wiem jak to zrobić w prosty sposób
W trudniejszy można zrobić tak: − podzielić na ułamki proste − sprzeżęnie
22 maj 23:21
Szajbusek:
nie czaje
22 maj 23:28
pigor:
... jak masz już :
3
3(
√
2
+1)(
√
5
−1)
... =
, to dalej =
=
(
√
2
−1)(
√
5
+1)
(2−1)(5−1)
3(
√
10
−
√
2
+
√
5
+1
=
=
3
4
(
√
10
+
√
5
−
√
2
+1) . ...
4
23 maj 00:56