Całki niewłaściwe
Godzio: Całki niewłaściwe
Zad. 1
Zbadać zbieżność całki:
Zad. 2
Zbadać zbieżność warunkową i bezwzględną całek:
a) ∫
0π/2(tgx)
adx
22 maj 22:48
Mila: Godzio, odpadam, może Basia, czy ZKS są na bieżąco.
22 maj 22:53
Godzio: Ok, ale dzięki za chęci
22 maj 22:55
22 maj 22:59
Godzio:
To co jest w linku wszystko znam, jednak akurat z tymi przykładami nie mogę sobie poradzić.
22 maj 23:02
Mila: Znalazłam:
cosx≠0
∫tg6xdx=1/5tg5x−1/3tg3x+tgx−x+C
zastosowano wzory redukcyjne:
U6=1/5tg5x−U4
U4=1/3tg3x−U2
U2=∫tg2xdx=tgx−x
23 maj 00:21
Ajtek:
Godzio, te zadanka nie są dla mnie, prawda?
23 maj 00:30
Mila: Ajtek sprawdziłeś co napisałam w tym zadaniu z parametrem ?. ( podstępne)
23 maj 00:39
Godzio: Ajtek teraz nic ode mnie, dopiero w czerwcu, mam taką rzeźnie, że nie mam czasu nic robić
prócz nauki
23 maj 00:40
Godzio: Mila nie za bardzo wiem czy to mi coś pomaga
23 maj 00:43
Ajtek:
Mila, pamietam zadanko i rozmyślam nad tym. Grześ pokazał "haczyk". Skoncentrowałem
sie na f. kwadratowej, natomiast na wyjściu mam f. logarytmiczną. Teraz to muszę powiązać ze
sobą. W tamtym wątku zadałem pytanie: "Czy to będa przedziały?".
23 maj 00:45
Ajtek:
Godzio, jak skończy sie EURO 2012, to będziemy mogli pobawić się matematyką.
23 maj 00:47
Basia:
pomyślę Godziu, ale dopiero jutro; teraz znikam, bo jutro muszę wstać o zupełnie nienormalnej
porze
23 maj 00:47
Godzio: Ok

Ja też będę lecieć, jutro na 7:30 ...
23 maj 00:47
Basia:
ad.1
nie jestem do końca pewna, ale może tak
w przedziale <0;1>
| | ex | | ex | | ex | |
cosx ≤ 1 i 1≤ |
| ⇒ ex − cosx ≥ ex−1 ≥ ex − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | dx | | 2 | |
0∫1 |
| ≤ 0∫1 |
| dx |
| | ex−cox | | ex | |
a zbieżność tej całki udowodnisz bez problemu
ad.3
czy coś wiadomo a tym a ? bo dla a>0 to dość proste
0∫
π/2 (tgx)
a dx ≥
π/4∫
π/2 (tgx)
a dx ≥
π/4∫
π/2 tgx dx
rozbieżność tej ostatniej udowodnisz znowu bez problemu
dla a=0 oczywiste
natomiast dla a<0
0∫
π/2 (tgx)
a dx =
0∫
π/2 (ctgx)
|a| dx ≥
0∫
π/4 (ctgx)
|a| dx ≥
0∫
π/4 (ctgx) dx
i jak poprzednio
ad.2 jeszcze myślę
23 maj 09:49
b.: ad 1. nie jest dobrze, bo e
x/2 nie jest ≥1 w przedziale (0,1).
widać, że ew. problem ze zbieżnością jest w zerze, mamy z rozwinięcia Maclaurina:
e
x = 1 + x + O(x
2),
cosx = 1 + O(x
2),
skąd e
x−cosx = x + O(x
2), czyli całka rozbieżna
ad 3 (Basi) albo 2a (Godzia). pierwsza część rozwiązania działa tylko dla a>=1, podobnie
ostatnia część tylko dla a<=−1
z grubsza biorąc rozwiązanie polega na obserwacji, że tg x jest rzędu x w zerze, oraz rzędu
ad 2b. mianownik jest rzędu x, a licznik oscyluje w otoczeniu 0; całka nie jest zbieżna
bezwzględnie (oczywiście trzeba to uzasadnić, ale to już zostawiam dla Godzia)
zbieżność: zob. kryterium Dirichleta
23 maj 10:05
Basia:
ad.3
dlaczego? przeszłam w 3a na przedział <π/4; π/2)
w tym przedziale tgx ≥ 1 ⇒ (tgx)a ≥ tgx dla dowolnego a>0
a w 3b na przedział <0;π/4>
w tym przedziale ctgx ≥ 1 ⇒ (ctgx)|a| ≥ ctgx dla dowolnego a<0
23 maj 10:23
Basia:
o Boże ! ślepota oczywiście tylko dla a≥1 i a≤−1
23 maj 10:26
Godzio:
2. b) w ogóle nie rozumiem, resztę rozumie. Wiem, że mianownik jest rzędu x, ale dlaczego
| | 1 | |
mianownik oscyluje w otoczeniu 0 ? Co do k. Dirichleta, ∫0Asin |
| dx jest ograniczona, |
| | x | |
| | 1 | |
ale czy limx→0 |
| = 0 ? A to chyba warunek konieczny |
| | ln(x + 1) | |
23 maj 22:35
b.: | | 1 | |
co rozumiesz przez: całka ∫0A sin |
| dx jest ograniczona? (bo raczej jest nieograniczona |
| | x | |

)
ale przede wszystkim jak wygląda kryterium Dirichleta? pozwala dostać zbieżność jakiego typu
całek? czy można je tu bezpośrednio zastosować?
23 maj 22:44
Godzio:
| | 1 | |
Chodziło mi |∫0Asin |
| | ≤ 2, aj, ja chyba pomyliłem, bo to : |
| | x | |
| | 1 | |
limx→∞ |
| = 0, a nie x → 0, teraz chyba się zgadza, |
| | ln(x + 1) | |
Co do pytania, nie za bardzo wiem co odpowiedzieć "typ całek" ?
23 maj 22:49
Godzio:
| | 1 | |
Chyba już wiem o co chodzi, trzeba zastosować podstawienie t = |
| ? |
| | x | |
23 maj 22:57
b.: zgadza się, ta całka o takie właśnie podstawienie się prosi

kryterium Dirichleta dotyczy zbieżności całek w
∞ (całki typu ∫
A∞ bez osobliwości w żadnym
punkcie x
0 ∊ [A,
∞) ). Tutaj mamy całkę na (0,1), więc jak się chce użyć kr. D., to trzeba coś
podstawić.
23 maj 23:16
Godzio:
Ok, dzięki
23 maj 23:45