logarytm
zadanie: czy liczba log3 jest dodatnia czy ujemna ?
do ktorego z przedzialow nalezy liczba x gdy logx=−2
do ktorego z przedzialow nalezy liczba gdy loga5=2 jak sie robi takie zadania prosze o
wyjasnienie
22 maj 22:23
Mila: 1) log
3x funkcja rosnąca
D:x>0
log
3x<0 dla x∊(0,1)
log
31=0
log
3x>0 dla x>1
2) logx=−2
10
−2=x
3) a
2=5 a>0 i a≠1
a=
√5
Nie wiem czy o to Ci chodzi.
| | 1 | |
Zobacz jak wygląda wykres funkcji logarytmicznej dla podstawy a=2 i a = |
| |
| | 2 | |
22 maj 22:51
zadanie: chodzilo o to do ktorego z przedzialow (0,1) czy (1,∞) nalezy a i tam u gory chodzilo o log3
czy jest dodatni czy ujemny
22 maj 23:04
Mila: 0=log1<log3<log10=1
22 maj 23:11