Rozwiąż równania z wartością bezwzględną metodą algebraiczną i graficzną.
owca: Witam

Zadanie brzmi "Rozwiąż równania metodą algebraiczną i graficzną". Proszę o pomoc. Głównie
zależy mi na zrozumieniu sposobu działania w metodzie algebraicznej:
1) 2|x − 3| = 1 − x
2) 6 − |4 − x| = |2 − 3x|
22 maj 21:49
Aga1.: Ix−3I=x−3, gdy x−3≥0
Ix−3)=−x+3, x−3<0⇒x<3
Gdy x<3
to równanie przyjmuje postać
2(−x+3)=1−x
Rozwiąż równanie i sprawdź, czy rozwiązanie jest liczbą mjiejszą od 3.
Gdy x≥3
to
2(x−3)=1−x
2x−6=1−x
dokończ.
22 maj 22:04
owca: 2(−x+3)=1−x
−2x+6=1−x
−x=−5
x=5
nie jest mniejsza
2(x−3)=1−x
2x−6=1−x
3x=7
x=2,(3)
nie jest większa ani równa 0
w związku z tym rozumiem, że dlatego równanie jest sprzeczne?
w drugim przykładzie będzie
|4−x|=4−x, gdy 4−x≥0⇒x≤4
|4−x|=−4+x, gdy 4−x<0⇒x>4
|2−3x|=2−3x, gdy 2−3x≥0⇒x≤2/3
|2−3x|=−2+3x, gdy 2−3x<0⇒x>2/3
w takim razie otrzymam 4 warianty
6−(4−x)=2−3x
lub
6−(4−x)=−2+3x
lub
6−(−4+x)=2−3x
lub
6−(−4+x)=−2+3x
22 maj 22:48
owca: sorki nie ma być w tym pierwszym zad w rozwiązaniu nie równa 0, tylko nie równa 3 wydaje mi
się, mój błąd.
22 maj 22:54