wuznacz równanie
Zoska: Wyznacz równanie okręgu o środku P stycznego do prostej l:
a) P(−1,4), l:y=43x−3b
b) P(5,−4), l:y=−13x+1
22 maj 21:29
123: Liczysz odległość środka okręgu od prostej i to jest promień "r" szukanego okręgu:
Dla b) mamy (w "a" nie wiem do czego to "3b" − parametr, ale do czego?):
| | 1 | | 1 | |
y = − |
| x + 1 ⇒ − |
| x − y + 1 = 0 |
| | 3 | | 3 | |
P(5, −4)
| | |−13*5 − 1*(−4) + 1 | | |
r = |
| |
| | √(−13)2 + (−1)2 | |
| | |−53 + 4 + 1 | | |
r = |
| |
| | √19 + 1 | |
| | 10 | | 100 | |
r = |
| ⇒ r2 = |
| ⇒ r2 = 10 |
| | √10 | | 10 | |
Równanie okręgu ma postać: (x − 5)
2 + (y + 4)
2 = 10
22 maj 22:15