matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
ewu:
x
4
+ x
2
− 2
oblicz granice: lim x−>−1
x
4
− 3x
2
+ 2
wiadomo podstawić nie mogę bo wychodzi symbol nieoznaczony. próbuje to sobie rozbić ale za każdym razem w otrzymuje zero w liczniku a odp to −3. co robie źle?
22 maj 21:18
Maslanek:
niech t=x
2
; t>0 licznik: t
2
+ t − 2 = (t+2)(t−1) mianownik: t
2
−3t+2 = (t−2)(t−1)
t+2
Czyli
t−2
22 maj 21:20