Oblicz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego (an)
Indios:
a
2+a
4=22
Te wyrażenia mają być w klamrze

pierwszy wyraz wiem mniej więcej jak wykonać natomiast
drugi mi coś się miesza. bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam
22 maj 20:33
Basiek: an=a1+(n−1)r <− korzystam tylko z tego wzoru
pierwsze: 2a1+4r=22 / :2 => a1+2r= 11=> a1= 11−2r
drugie: a1=21a5 => a1=21(a1+4r) => (podstawiam pierwsze) 11−2r=21(11−2r+4r)=> r=−5
Doliczam wstawiając do a1=11−2r => a1=11+10= 21
22 maj 20:37
Indios: O proszę jak to fajnie wyliczyłaś

Dziękuję Ci ślicznie i pozdrawiam bardzo serdecznie
22 maj 20:44
Basiek:
22 maj 20:46
Maslanek: Bo Baśka to zdolniacha
22 maj 20:46
Basiek: A
Maslankowi znów się nudzi...
22 maj 20:46
Maslanek: Po prostu komplementuje sekretarki z długimi nogami i zielonymi oczami
22 maj 20:47
Basiek: Chyba takich nie znam.
22 maj 20:48
Indios: łał

Też chcę mieć taką sekretarkę
22 maj 20:48
Maslanek: No to lipnie
22 maj 20:49
Basiek: Hm, ja tam preferuję coś podobnego w wersji męskiej. Więc jakoś nie rozpaczam
22 maj 20:49
Indios: O proszę, mam 2 ciekawe zadanie

a
22+a
24=16
a
3=a
5=8
22 maj 20:51
Indios: Wkradł mi się błąd a3+a5=8
22 maj 20:55
Basiek: drugie:
a
1+2r+a
1+4r=8 => 2a
1+6r=8 => a
1=4−3r
do pierwszego (a
1+r)
2+(a
1+3r)
2=16 wstawiasz pierwsze i wychodzi
22 maj 20:56
Basiek: (4−2r)2+(4)2=16
(4−2r)2=0 ⇔ 4−2r=0 => r=2 i a1=4−6=−2
22 maj 20:58
Basiek: Coś jeszcze masz?

Bo zaraz się kładę
22 maj 20:59
Indios: Kurczę ale ze mnie osioł

Jeszcze raz dziękuję
22 maj 21:00
Maslanek: Zielone oczy u mężczyzny?
Blee
22 maj 21:01
Maslanek: Ja Ci mogę coś dać
22 maj 21:01
Indios: Nie nie

już nie będę Cię wykorzystywał

Dziękuję jeszcze raz i życzę miłych , kolorowych
snów
22 maj 21:01
Maslanek: Wykorzystuj. Dłużej zostanie
22 maj 21:02
Basiek: Fakt, wolę niebieskie.

I od Ciebie nie chcę zadań. Naprawdę.
Indios− nie no, to takie raczej... proste.

Na dobry sen, palce rozruszam etc.
22 maj 21:03
Indios: Fakt− proste, jakiś nie kumaty jestem dziś
22 maj 21:05
Basiek: E, ten.

Ja wcale nie chciałam powiedzieć, że te zadania były jakieś okropnie, okropnie
proste i Ty jesteś jakiś głupi, czy coś. Żeby nie było.
Po prostu− dla mnie to są przyjemne zadanka, no.
22 maj 21:09
Maslanek:

Niebieskie oczy są dobre

Oblicz r, jesli najdłuższy bok zawiera środek okręgu, a krótsze boki są styczne do okręgu.
22 maj 21:14
Indios: Nie no spoko loooozzz

nie poczułem się obrażony. Tylko 8h w szkole + godzina ćwiczeń na
drążku na takim upale i ledwo żyję
22 maj 21:15
Basiek: Maslanek− nie, nie będę tego rozwiązywać. Nawet matura mnie nie zmusiła do robienia
planimetrii, tym bardziej Ty
Indios− wbrew pozorom, ja naprawdę rozumiem.

Tylko co bym nie powiedziała, ludzi
rozumieją to... odwrotnie. Jakbym ich obrażała.

A gdybym chciała kogoś obrazić, to przecież
bym to powiedziała wprost− a nie jakieś aluzje... ciężkie życie
22 maj 21:17
Maslanek: Spoko

Ja wyszedłem z wf−u z całą mokrą koszulką. Nie było suchej nitki

. Nawet jak się nią
wycierałem to chyba byłem bardziej mokry niż normalnie...
Ale w końcu się myje pod kranem

. W każdym razie wytrzeć się nie mogłem
22 maj 21:17
Maslanek: Bo jesteś impertynentką

To daj mi coś na rozgrzanie zwojów
22 maj 21:18
Indios: Maslanek no to ładnie

Basiek nie przejmuj się

naprawdę nie poczułem się urażony czy coś tam, zresztą różnie ludzie
interpretują tekst
22 maj 21:21
Basiek: Trochę jestem. Cóż poradzić

. Impertynencja.... całkiem przydatna cecha. Z jakiego działu
chcesz to zadanko? Chyba i tak nie mam nic ciekawego, ale co tam
22 maj 21:22
Maslanek: Cosik z algebry.

Bo z plani jestem noga
22 maj 21:23
Indios: Maslanek chcesz coś tekstowego z ciągów? akurat mam takie zadanie tekstowe
22 maj 21:24
Maslanek: Nie... Ciągi są zbyt czasochłonne i śmierdzą.

No chyba, że te Kiełbasiane
22 maj 21:24
Basiek: Aksjomatowe takie:
Trzy różne liczby dodatnie x,y i z spełniają warunek:
| | x | |
Wyznacz wartość ilorazu: |
| |
| | y | |
Nie wiem za bardzo, co to za zad., bo nigdy nie robiłam
22 maj 21:26
Indios: A tak pro po, w życiu nie spodziewałbym się, że na forum matematycznym może być tak ciekawie i
tak ciekawi ludzie
22 maj 21:26
Maslanek: Widziałem to już chyba kiedyś

Nawet robiłem

. Albo nawet mam książkę od tego profesora.
Taka czerowna z napisem ZADANIA MATURALNE czy tam TESTY MATURALNE
22 maj 21:27
Maslanek: Wychodzi 2?
Tylko tak z pamięci mówię
22 maj 21:28
Basiek: Powyżej znajduje się komplement− zaznaczyć
22 maj 21:28
Basiek: Ech... owszem. Dobrze wychodzi
22 maj 21:29
Indios:
22 maj 21:29
Indios: Wy już po maturze?
22 maj 21:30
22 maj 21:30
Indios: Ha

czemu replay ?
22 maj 21:32
Basiek: Za proste było i zepsułam
22 maj 21:32
Indios: Matmę ? czy coś więcej ?
22 maj 21:33
Basiek: Jeszcze angielski. Ale angielski podobno był trudny.
22 maj 21:34
Indios: Wszystko rozszerzone zdawałaś?
22 maj 21:34
Basiek: Mat, ang− rozszerzenie + polski− podstawa (rozsz. sobie odpuściłam, mimo że miałam w planach
zdawać), a Ty co?

za rok, czy za dwa?
22 maj 21:36
Maslanek: Dobra nie jestem w stnaie tak z lotu powtórzyć

Dochodzi się do jakiejś takiej przyjemnej postaci gdzie coś się skraca
22 maj 21:36
Maslanek: Jakie zaznaczenie? ;>
22 maj 21:37
Basiek: Maslanek− poproszę pełne rozwiązanie. Teraz
22 maj 21:37
Indios: Jetem rocznik 93 ale uczęszczam do Technikum Budowlanego dlatego jeszcze 1 rok mam w zapasie
22 maj 21:39
Maslanek: Zemszczę się bestio

Za 5 min dostaniesz
22 maj 21:39
Basiek: O, super...., dowiesz się, co to znaczy maturalny stres.

I jak czas może się nagle
skurczyć...
Maslanek− robisz za Piękną, w takim układzie? ...
22 maj 21:40
Indios: Patrzyłem na podstawę z matmy to tak wydawała mi się prosta

rozszerzonej nie widziałem,
natomiast wiem co to jest stres
22 maj 21:42
Basiek: Hm, no.

Ja też wiem. Operonowska podstawa w listopadzie −90% (wszystko, poza
prawdopodobieństwem, którego na oczy nie widziałam), marcowa podstawa z OKE− 70% (dalej nie
wiem, jak to zrobiłam,...), a teraz zobaczymy

Nawet nie sprawdzałam wyników.

Aczkolwiek
− po prostu nie wszystko zalezy od wiedzy. A do matury... zacznij się przygotowywać teraz, bo
to niestety najwyższa pora
22 maj 21:44
Maslanek: Tylko jeśli masz niebieskie oczy. A masz brązowe
22 maj 21:44
Basiek: Przykro mi, ale owszem
22 maj 21:46
Maslanek: | | x | |
Wyszło mi, że |
| = z... I don't lajk it  |
| | y | |
22 maj 21:47
Basiek: Rób dalej
22 maj 21:47
Maslanek: Nie mam siły...
22 maj 21:47
Basiek: Maasz.

Uwierz mi na słowo. Sam chciałeś! Rób.
22 maj 21:49
Maslanek: Idę robić francuski...

Mam za małą kartkę
22 maj 21:50
Basiek: Czuję się porzucona. Ale idź.
22 maj 21:51
Indios: Tak prawdę mówiąc, wcale mi na maturze tak super nie zależy− wybrałem sobie co chcę w życiu
robić i powiem tak− matura jest zrobiona tak by zdwalność była jak najwyższa no bo jak jest
dobrze ułożona to mając 4 odpowiedzi a.b.c.d i będąc kompletnym debilem który zaznaczyłby
same odpowiedzi a to ma 25% wiadomo, że jeśli coś tam uważa na lekcjach to kilka zadań
rozwiąże a resztę strzeli na same odpowiedzi a to bankowo będzie miał ponad 30 %.........
matura to bzdura. A patrząc na j.polski... to jest dramat− bo napisz własnymi zdaniami jak
uważasz ale tak jak autor ma na myśli no kurde.... każdy człowiek jest inny i inaczej może
zinterpretować dany tekst i inaczej napisać wypracowanie.... ale egzaminatorzy to są lenie
którym nie chcę się myśleć tylko mają ściągę i wg niej postępują....
22 maj 21:53
Maslanek: Usiadłem jeszcze raz i mam
22 maj 21:54
Maslanek: Tym razem w 7 linijkach a nie dwóch stronach karteczki
22 maj 21:54
Maslanek: y
2=x
2−xz oraz xz=xy+y
2
Z tego y
2 =x
2−xy−y
2, czyli 2y
2=x(x−y)
yz=(x+y)(x−z) = x
2+xy−xz−yz y
2+xy−xz ⇒ 2yz=y
2+xy.
| | xz | | x | |
Zatem |
| = 1 ⇒ |
| =2. |
| | 2yz | | y | |
Piąteczka

Twoja kolej z plani
22 maj 21:56
Maslanek: Tutaj nawet wszyły 4
22 maj 21:56
22 maj 21:57
DZIADZIA: czesc basiek
22 maj 21:57
Basiek: Cześć
Dziadzia
22 maj 21:58
Maslanek: Dawaj następne. Zaczęło mi się podobać
22 maj 21:59
Indios: Mi tak naprawdę wystarczy te 30% choć rozwiązywałem tą podstawę nie przerabiając całego
materiału z matmy to wyszło mi coś koło 70% No ale to jest fakt, też tak mam jak jest
zadanie wyjątkowo proste to 10 razy się zastanawiam i zmieniam w ostatniej chwili na złą
odpowiedź bo przecież nie może być taka prosta
22 maj 22:01
Basiek: Niech a i b będą liczbami całkowitymi. Udowodnij, że:
M=(a+b)
4−2(a
2+b
2)(a+b)
2+2(a
4+b
4)
jest kwadratem liczby naturalnej.
22 maj 22:01
DZIADZIA: Basiek znasz jakies fajne stronki gdzie mozan przecwiczyc anglika na poziomie podstawowym!
22 maj 22:02
Maslanek: Nie możesz czegoś oryginalnego? To też już robiłem
22 maj 22:03
Basiek: Stronki? Tak średni. Nie lepiej książki? I o co konkretnie chodzi? Gramatyka, słownictwo,
czytanie, słuchanie...? W tym temacie jestem troszkę taką skarbnicą wiedzy
22 maj 22:03
Basiek: Wiedząc, że loga=−3, logb=2 oblicz a3*b4.
22 maj 22:05
Indios: Dobra ja uciekam

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam Was bardzo serdecznie. Dobranoc
22 maj 22:06
Basiek: Dobranoc
Indios
22 maj 22:06
DZIADZIA: musze sie nauczyc pisac krotkich form czyli notatka,pocztowka ,zaproszenie ,ogłoszeniev itd do
sluchania tez by cossieprzydało no i słowka!
moze podam ci meila?
22 maj 22:08
Basiek: Maslanek− przepisałam to mechanicznie. Ten poziom zadania... poraża, nie chciałam Cię
obrazić

Znajdę coś innego
22 maj 22:09
Basiek: Podaj

To się dogadamy.
22 maj 22:09
Maslanek: a
3=10
−3, b=10
2...
a
3*b
4 = 10
−1 = 0,1.
To fajne
22 maj 22:09
DZIADZIA:
coco podkreslnik dolny manu@wp.pl
cocomanu@wp.pl
22 maj 22:11
Maslanek: Ale z tamtym mam problem...

Nie mogę nawiasami tego rozwinąć, więc mam doła

A nie zamierzam tego rozpisywać. Albo raczej nie dzisiaj
22 maj 22:11
Maslanek: Jakby tej dwójki nie było w trzecim wyrazie to byłoby to raczej proste
22 maj 22:14
Basiek: Raczej... nie wiem. Ja tylko przepisuję.

@Dziadzia, zaraz coś znajdę
22 maj 22:15
Maslanek: Dobra... Idę na kolację

Daj coś hardcorowego z plani
22 maj 22:17
DZIADZIA: ogarniasz coś Basiek? czy moj nick jest czytelny for you?
22 maj 22:19
Basiek: Zadanko
Pole czworokąta wypukłego jest równe 3, a przekątne mają dł. 6 i 2. Oblicz miarę kąta, pod
jakim przecinają się przekątne.
@Dziadzia− wysłałam. Sprawdź, czy dobry adres
22 maj 22:22
DZIADZIA:
nie mam:(
cocodolnypodkreslnikmanu@wp.pl
22 maj 22:23
DZIADZIA: a nie mam ok
22 maj 22:24
DZIADZIA: dzikei Basiek a jak ogolnie po maturach sie czujesz?
22 maj 22:26
Maslanek: Choruje na brak matematyki
22 maj 22:27
Maslanek: Normalnie kobieta idealna. Brązowe oczy, długie nogi i choruje na brak matmy xD
22 maj 22:30
Basiek: Dziadzia− rozłożyła mnie grypa, więc tak średnio się czuję, ale ogólnie... fakt, nudzi mi
się− tęskno mi za matematyką.

No i hm... w sumie, taka szczęsliwa jestem, że pierwszy etap
edukacji za mną
22 maj 22:32
DZIADZIA: Okurcze to nie dobrze grypsko atakuje,polecam czosnek w kapsulkach i zwiekszone dawki witaminy
C i bedzie gites.Do kiedy trzeba skladac papiery na studja wiem to pewni zalezy od uczelni ale
pi razy drzwi?
22 maj 22:36
Basiek: Najczęściej po 29tym czerwca (rozdaniu świadectw maturalnych), ale na niektórych wcześniej
22 maj 22:38
DZIADZIA: a gdzie Ty jak dobrze pamietam do krakowa aplikujesz tak?
22 maj 22:39
Basiek: Jak się uda, owszem.
22 maj 22:40
DZIADZIA: ale bedziesie działo nie bedziesz tesknic za znajomymi itd?
22 maj 22:43
DZIADZIA: Poznan jest super dawaj do nas

polotechnika byla by z Ciebie zadowolona
22 maj 22:43
Basiek: Poznań jest daleko

A Kraków... Kraków jest piękny i ma coś w sobie. "Magicznego" można by
powiedzieć. Co do ludzi− może to zabrzmi, jakbym była bez uczuć, bez serca, czy coś− ja się
nie przywiązuję, nie, nie będę za nikim tęsknić
22 maj 22:45
Maslanek: Chociażby korki :na przedmieściach
22 maj 22:47
Basiek: Pesymista..., rób zadanko.
22 maj 22:55
DZIADZIA: korki na przedmiesciach chyba w krakowie w Poznaniu jezdzi sie plynnie,ostatnio slyszalem w
radiu jak jeden z kierowcow mowil ze to jego druga ksiazka w tym miesiacu ktora przeczyytal
stojac w korkach

ja sobie kupilem gorala i teraz zasowam tak ze hej!
22 maj 22:55
DZIADZIA: dobra ide sobie zrobic koktajl dobranoc dziekuje za pomoc Basiek
22 maj 23:03
Basiek: Nie ma sprawy, dobranoc

Mam nadzieję, że to pomoże. A przynajmniej powinno.
22 maj 23:03
Maslanek: Dobra

Zadanie z M nie robiłem

W każdym razie

M=[(a+b)
2−(a
2+b
2)]
2 + (a+b)
2(a−b)
2. − wyjaśnienie sobie dopisz

Biorę się za plani
23 maj 18:37
Maslanek: Znalazłem taki fajny wzorek, który umiem udowodnić dla równoległoboku.
α=30...
Ale przedstaw mi dowód dla dowolnego
23 maj 18:45
Maslanek: Natomiast mi wyszło z sumy pól trójkąta, że P=24sinα...
Dziwactwo
23 maj 18:50