oblicz długości wysokości trójkąta ABC o wierzchołkach: A=(2,0),B=(5,4),C=(0,4)
bum : oblicz długości wysokości trójkąta ABC o wierzchołkach: A=(2,0),B=(5,4),C=(0,4)
22 maj 20:23
Basiek: Należy wyznaczyć proste zawierające boki trójkąta, a potem obliczyć odl. wierzchołków od tych
prostych. Nic tylko wzorki i liczenie.
22 maj 20:25
bum : dziękuje

mam nadzieję, że wszytko wyjdzie.
22 maj 20:27
Basiek: Jeśli policzysz uważnie, to na pewno
22 maj 20:28
Gustlik: Prościej z wyznacznika wektorów wyznaczyć pole trójkąta, z wektorów obliczyć długości boków i
| | 1 | |
ze wzoru P= |
| ah mając pole i boki obliczyć wysokości. |
| | 2 | |
A=(2,0)
B=(5,4)
C=(0,4)
Liczę współrzędne wektorów będących bokami trójkąta i ich długości:
AB
→=[5−2, 4−0]=[3, 4]
AC
→=[0−2, 4−0]=[−2, 4]
BC
→=[0−5, 4−4]=[−5, 0]
c=|AB|=
√32+42=
√9+16=5
b=|AC|=
√(−2)2+42=
√4+16=
√20=2
√5
a=|BC|=
√(−5)2+02=5
Wyznacznik wektorów:
d(AB
→, AC
→)=
| 3 4 |
| −2 4 |
=3*4−4*(−2)=12+8=20
| | 1 | |
Pole= |
| |d(AB→, AC→)|=10 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P= |
| aha= |
| bhb= |
| chc |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
20=5h
a /:5
h
a=4
10=
√5h
b /:
√5
h
c=4
Naprawdę polecam uzupełnić wiedzę z wektorów, bo są one banalnie proste, znacznie ułatwiają
rozwiązywanie zadań z geometrii analitycznej, a jakiś debil z MEN nie wiem czemu wywalił
wektory na rozszerzenie.
23 maj 11:24