granica funkcji trygonometrycznej
ewu: | | | |
jak obliczyć granicę x−> π (1−sin3x + |
| ) |
| | cosx | |
błagam o pomoc, dopiero zaczynam przygodę z pochodnymi
22 maj 20:23
Krzysiek: na pewno dobrze przepisałeś? nie ma żadnego symbolu nieoznaczonego wystarczy wstawić x=π
22 maj 20:25
ewu: przepisane dobrze. nawet jak podstawie, jak sie oblicza takie granice? znam tylko wzory
związane z sinusem gdy daży do
∞ i do 0, ale tu jest 3 potęga
22 maj 20:32
Krzysiek: tylko, że właśnie żadnej granicy nie liczysz...
ile wynosi (sinπ)3 ?
22 maj 20:36
ewu: π3 ?
22 maj 20:38
Maslanek: sinπ=?
Wtedy (sinπ)3 =
22 maj 20:47
ewu: jestem idiotką, nie pomyślałam.. jasne ze zero.
22 maj 20:49