matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
x to znak mnożenia
Łukasz:
Wykaż, że w ciągu geometrycznym (a
n
) zachodzi równość a
1
x a
n
= a
k
x a
n
−k+1
22 maj 19:50
Basia:
L = a
1
*a
n
= a
1
*a
1
*q
n−1
= a
1
2
*q
n−1
P= a
k
*a
n−k+1
= a
1
*q
k−1
*a
1
*q
n−k+1−1
= a
1
2
*q
k−1+n−k
= a
1
2
*q
n−1
L = P c.b.d.u.
22 maj 19:53