naszkicować wykres funkcji
Kuba: Naszkicować wykres funkcji f(x)=|x2−6x+8|+|x2−6x+5|. Rozstrzygnąć liczbę rozwiązań równania
f(x)= m2−1 w zależności od parametru m,
Chcę wiedzieć jak tą funkcje rozpisac, wiem, że ma mieć postac f(x)=|(x−2)(x−3)|+|(x−1)(x−5)|,
ale jak dalej rozpisać, proszę o pomoc.
22 maj 19:29
Mila: f(x)=f(x)=|(x−2)(x−4)|+|(x−1)(x−5)|
1)x≤1
f(x)=2x2−12x+13
2) x>1i x≤2
f(x)=3
3) x>2 i x<4
f(x)=−2x2+12x−13
4) x≥4 ix<5
f(x)=3
5) x≥5
f(x)=2x2−12x+13
mam nadzieję, że nie ma pomyłki w przepisywaniu z kartki.Musisz przytomnie rozważyć.
22 maj 22:35