funkcja wymierna, nierówność z parametrem
Mała: Proszę o pomoc:
Wyznacz te wartości parametru m (m∊R), dla których zbiór rozwiązań nierówności:
(m−1)x
2+(m+2)x+m−1≤0
zawiera się w zbiorze rozwiązań nierówności:
próbowałam po swojemu, ale wyszły mi zupełnie inne wyniki, odpowiedź to m∊<3,
∞), z góry
ogromne dzięki!
22 maj 19:28
Basia:
najpierw rozwiązujesz drugą nierówność
| 1−2x | |
| ≥ 1 /*(x2+1) można bo x2+1 jest zawsze dodatnie |
| x2+1 | |
1−2x ≥ x
2+1
x
2+2x≤0
x(x+2)≤0
x∊<−2; 0>
teraz:
f(x) = (m−1)x
2+(m+2)x+(m−1)
1. m−1≥0
2. Δ≥0
3. f(−2) ≥0
4. f(0)≥0
jak to policzysz powinno wyjść
22 maj 19:49
Mała: a dlaczego m nie może być nigdy mniejsze od 1?
22 maj 19:53
Basia:
bo parabola miałaby ramiona w dół i zbiór rozwiązań nierówności f(x) ≤ 0
musiałby być sumą przedziałów (−∞,a>∪<b;+∞) lub R\{x0} lub całym R
nie mógłby więc być podzbiorem przedziału <−2;0>
22 maj 19:57
Mała: okej, dzięki wielkie!
22 maj 19:59
Basia:
m−1>0 (napisałam błędnie ≥0)
dla m−1=0 masz m=1 i nierówność liniową 3x≤0 ZR = (−∞;0>
więc m=1 też odpada
22 maj 19:59