I kolejne zadanie wogóle nie zrozumiałe dla mnie
Mariusz: doprowadż wyrażenie do najprostszej postaci:
22 maj 19:28
Mila: zał.
3x−3≠0⋀2x
2−2≠0⇔
x≠1⋀ x≠−1
| 3x−5 | | 2+3x | |
| − |
| = |
| 3(x−1) | | 2(x−1)*(x+1) | |
sprowadzam do wspólnego mianownika
| | 2*(x+1)*(3x−5)−3*(2+3x) | |
= |
| |
| | 3*2*(x−1)*(x+1) | |
wykonaj działania w liczniku i podaj
23 maj 13:11
Mariusz: 2x+2*(3x−5)− 6+9x= 6x2−10x+3x−5=6x2−7x−5
24 maj 16:25
Mariusz: 6x
2−7x−5−6+9x=6x
2+2x−1
I wtedy Funkcja kwadratowa czyli słynna delta
24 maj 16:41
Mila: licznik:
2*(x+1)*(3x−5)−3*(2+3x)=
(2x+2)*(3x−5)−6−9x=
6x2−10x+6x−10−6−9x= zredukuj i sprawdź czy da się przedstawić w dogodnej postaci iloczynowej
24 maj 16:45
jola:
24 maj 18:09