Mała: to jest funkcja wymierna, której dziedzina zależy od wartości w mianowniku ułamka. jak wiadomo,
mianownik nie może być równy 0 (nie dzielimy przez 0!), więc tak sprawdzamy każdy mianownik:
x+1≠0
x≠−1
i
x−8≠0
x≠8
dziedzina to R/{−1, 8}
dalej, po prawej stronie równania dobrze mieć zero, przenosimy więc −3:
działania na ułamkach pewnie znasz, żeby cokolwiek dodać lub odjąć, trzeba wszystko sprowadzić
do wspólnego mianownika, a więc:
| (x−4)(x−8) | | (x+8)(x+1) | | 3*(x+1)(x−8) | |
| − |
| + |
| = 0 |
| (x+1)(x−8) | | (x+1)(x−8) | | (x+1)(x−8) | |
więc:
| (x−4)(x−8)−(x+8)(x+1)+3*(x+1)(x−8) | |
| = 0 |
| (x+1)(x−8) | |
mnożymy przez mianownik:
(x−4)(x−8)−(x+8)(x+1)+3*(x+1)(x−8) = 0
po wymnożeniu dodaniu itd. wyjdzie ci zapewne równanie kwadratowe, które powinieneś umieć
rozwiązywać. pamiętaj o dziedzinie przy wyznaczaniu ostatecznej odpowiedzi

!