Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu...
volter123: Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumiany (x−2), (x+4) daje reszty odpowiednio równe −3 oraz
−51. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=x3+3x2−6x−8, wiedząc że
liczba −1 jest miejscem zerowym wielomianu w(X).
22 maj 18:51
Basia:
P(x) = x3−8 +3x(x−2) = (x−2)(x2+2x+4) + 3x(x−2) =
(x−2)(x2+5x+4) = (x−2)(x+4)(x+1)
R(x) = ax2+bx+c
W(x) = (x−2)(x+4)(x+1) + ax2+bx+c
W(2) = a*22+b*2+c = −3
W(−4) = a*(−4)2+b*(−4)+c = −51
W(−1) = a*(−1)2+b*(−1)+c = 0
rozwiąż układ równań
22 maj 18:56
POKÓJ: −3x2 + 2x + 5
22 maj 18:58
volter123: dziękuję
22 maj 19:00