Zadanie z treścią
Exss: Basen napełniany jest pierwszą rurą w ciągu 5 godzin a opróżniany drugą w ciągu 4 godzin. Po
jakim czasie pełny basen zostanie opróżniony przy otwartych obu rurach.
22 maj 18:44
Exss: Jakby ktoś mógł pomóc to z góry dzięki : )
22 maj 18:45
Basia:
V − objętość basenu
| V | |
| wpływa do basenu w czasie 1h |
| 5 | |
| V | |
| wypływa z basenu w czasie 1h |
| 4 | |
| | V | | V | |
V − |
| *t + |
| *t = 0 /:V |
| | 4 | | 5 | |
20 − 5t + 4t = 0
20 − t = 0
t = 20
to nawet nie jest matematyka; zdrowy rozum wystarczy
22 maj 18:50
Exss: Wiem że nie .. Ale kiepsko mi wychodzi wymyślanie sposobu rozwiązywania : /.
22 maj 18:52