pilne, zadanie tekstowe z kwadratem
mixek: w kwadracie o boku długości 12cm poprowadzono dwie proste równoległe do jednej z przekątnych
kwadratu w równych do niej odległościach. proste te podzieliły kwadrat na trzy figury o
równych polach oblicz odległość tych prostych.
proszę o szybką odpowiedz
22 maj 18:33
Basia:

a+b=12
| | a2 | |
P3 = 144 − 2* |
| = 144 − a2 |
| | 2 | |
stąd wynika, że
144*2 − 2a
2 = a
2
288 − 3a
2 = 0
3(96−a
2) = 0
96−a
2=0
a =
√96 =
√4*24 = 2
√4*6 = 4
√6
czyli
b = 12−4
√6 = 4(3−
√6)
szukane jest d
z tw. Pitagorasa
d
2 = 2b
2 = 16(3−
√6)
2
dalej już sobie policz
22 maj 18:43
mixek: czy dobrze mi wyszło że d=4
√30−12√6
22 maj 19:13
Basia:
opuściłam 2
d
2 = 2*16(9 − 6
√6+6) = 32(15−6
√6) = 96(5−2
√6)
d =
√96(5−2√6) = 4
√6(5−2√6)
taki sam wynik jak Twój, ale policzmy dalej
(5−2
√6) = (a−b
√6)
2 = a
2+6b
2 − 2ab
√6
ab = 1
a
2+6b
2 = 5
1 + 6b
4 − 5b
2 = 0
6b
4−5b
2+1 = 0
Δ = 25−24 = 1
lub
biorę sobie drugi wynik bo mi się bardziej podoba (ale mogę i pierwszy)
a =
√2
5 − 2
√6 = (
√2 − U{
√6}{
√2)
2 = (
√2−
√3)
2
i wtedy mamy
d = 4
√6(√2−√3)2 = 4
√6*|
√2−
√3| = 4
√6*(
√3−
√2)
chyba trochę ładniej wygląda
22 maj 19:31
Piotr: πγΔπ∞≥≤
4 lis 19:12