Ciągi - nie wiem czy dobrze licze
JJ: Liczby x
2, 2x−1, x−2 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. Oblicz liczbę x.
4x−2=x
2+x−2
x
2=3x
x=3
22 maj 18:24
Grześ: pominąłeś x=0

przenoś zawsze wszystko na jedną stronę
22 maj 18:25
JJ: Czyli co jest żle?
22 maj 18:26
Valujew: x(x−3)=0 z tego winika ze x=0 i x =3
22 maj 18:28
JJ: Skąd wziołeś x(x−3)=0
22 maj 18:29
Valujew: Wylaczylem x przed nawias z rownania x2−3x=0
22 maj 18:33
JJ: A już czaje xD Mam jeszcze jedno zadanie z ciągu geometrycznego:
Liczby 3x+2, 7, −2 tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Oblicz liczbę x. Z jakiego
wzoru mam skorzystać?
22 maj 18:39
Valujew: an=a1* qn−1
22 maj 18:44
Valujew: q= an+1 nad an co w twoim przypadku daje −2 nad 7
22 maj 18:44
Valujew: badz an2=an−1* an+1
72=(3x+2)*−2 dokoncz sobie
22 maj 18:46
JJ: Coś chyba nie wyszło bo wunik to x+8,833333333
22 maj 18:55
JJ: znaczy x=8,83333333
22 maj 19:02
k: b2=a*c
49=−2*(3x+2)
49=−6x−4
53=−6x
x=8,8333333...
22 maj 19:30
JJ: Coś tu się nie zgadza. Tak mi się wydaje
22 maj 19:36
k: na pewno dobrze przepisałeś dane?
22 maj 19:38
k: zabrakło mi czegoś tam

ma być x=−8,8333333.... ale dalej to niczego nie zmienia
22 maj 19:39
JJ: Dane dobrze przepisałem
22 maj 19:40