prostopadłościanu, ciąg geometryczny
Lucas: Długości krawędzi prostopadłościanu wychodzące z jednego wierzchołka tworzą ciąg geometryczny o
pierwszym wyrazie 3 . Suma długości tych krawędzi jest równa 21. Wyznacz długości pozostałych
krawędzi tego prostopadlościanu
22 maj 17:58
Basia:
a=3; b=3*q; c=3*q2
3+3q+3q2 =21 /:3
1 + q + q2 = 7
q2 + q − 6 = 0
Δ itd. (będą dwa rozwiązania, ale jedno trzeba odrzucić; pomyśl dlaczego)
22 maj 18:02
Lucas: A gdyby to tak zrobic?
a=a
b=a+3
c=a+6
a+a+3+a+6 = 24
3a=15 ⇒ a=5
a=5
b=5+3=8
c=5+6=11
i wtedy Δ?
22 maj 20:53
Lucas: Tzn zle

a=a
b=a+3
c=a+6
a+a+3+a+6 = 21
3a=12 ⇒ a=4
a=4
b=4+3=7
c=4+6=10
i wtedy Δ itp.?
22 maj 20:54