help!! :)
din viesel: w przedziale <0; 2π> wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x)= −2cos2x−√3sinx+2.
26 kwi 18:32
Jacek Karaśkiewicz:
Musisz rozwiązać równanie f(x) = 0 ⇒ −2cos2x − √3sinx + 2 = 0
Skorzystaj z tego, że sin2x + cos2x = 1. Wyznacz z tego cos2x i wstaw do równania.
Następnie podstaw np. t = sinx, wyznacz pierwiastki otrzymanego równania kwadratowego,
później już tylko wracasz do sinx i liczysz x.
26 kwi 18:41
din viesel: no tak wlasnie zrobilem dokladnie jak mowisz ale mi sie odp nie zgadza dlatego szukam
pomocy na forum... jaka powinna byc odpowiedz bo nie wykluczam ze mam blad w odpowiedzi
w zbiorze zadan
26 kwi 18:50
Jacek Karaśkiewicz:
−2cos
2x −
√3sinx + 2 = 0
−2(1 − sin
2x) −
√3sinx + 2 = 0
2sin
2x −
√3sinx = 0
sinx(2sinx −
√3) = 0
1. sinx = 0 ⇒ x
0 = kπ, k ∈ C
| | √3 | |
2. 2sinx = √3 ⇒ sinx = |
| ⇒ sinx = sinπ3 |
| | 2 | |
x
1 =
π3 + 2kπ, k ∈ C
x
2 = π −
π3 + 2kπ =
2π3 + 2kπ, k ∈ C
Natomiast nas interesują rozw. w przedziale <0, 2π> więc mamy:
x
0 = 0, x
1 =
π3, x
2 =
2π3, x
3 = π, x
4 = 2π
Mam nadzieję, że wszystko ok.
26 kwi 19:13
din viesel: o wlasnie mi tak wychodzilo, takze zle odpowiedzi mam w zbiorku, wielki dzieki Jacek
26 kwi 19:16