Oblicz równanie
Xantor: Oblicz równanie : Ix2 − 1I + Ix−1I + I2x − 2I = 0
22 maj 17:48
Mila: |x2−1|+|x−1|+2|x−1|=0
|x2−1|+3|x−1|=0 czy to Ci wystarczy?
22 maj 18:00
Xantor: nie zadowala
22 maj 18:01
Xantor: nie wiem co zrobić z tą wartością bezwzględną x2 − 1
22 maj 18:02
Święty: |(x−1)(x+1)|+|x−1|+2|x−1|=0 ⋀ x∊R
|x−1|*|x+1|+3|x−1|=0
|x−1|(|x+1|+3)=0
|x−1|=0 ⋁ |x+1|+3=0
...
22 maj 18:03
Mila: cd
|x2−1|=0 i |x−1|=0 ⇔x=1
wartość bezwzględna liczby≥0, zatem obydwa składniki musza być równe 0.
22 maj 18:13
Xantor: dobra więc zapewne to będzie dobrze?
x= 1 V Ix +1I=−3
x=1 V x ∊ zbiór pusty
x= 1
22 maj 18:23
Xantor: dobrze kumam?
22 maj 18:24
Mila: Tak.
22 maj 18:30