matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że...
Sex Pistol:
Wykaż, że
√
14+6
√
5
−
√
14−6
√
5
jest liczbą niewymierną. Wychodzi mi wymierna −.− Czy jest błąd w zadaniu?
22 maj 17:47
Mila:
=3+
√
5
−(3−
√
5
)=3+
√
5
−3+
√
5
=2
√
5
to liczba niewymierna.
22 maj 17:51