Proszę o pomoc. Równania prostych.
Lukas: Punkty A, B, C są wierzchołkami trójkąta. Napisz równania boków, wysokości symetrycznych i
środkowych. A=(2,3) , B=(2,−4) , C=(4,−4)
Zadanie rozpoczęte, ale nie wiem jak skończyć...
boki: AB: x=2 ; BC: y=−4 ; AC: y= −7/2x + 10 − rozwiązałem z równań
3=2a+b
−4= 4a+b.
wysokości: Hbc: x=2, Hab= − 4 (i tu nie wiem dlaczego?) Hac = ?
symetralne i środkowe nie wiem
Basia:
symetralna odc.AB to prosta prostopadła do pr.AB przechodząca przez środek odc.AB
środkowa to prosta przechodząca przez wierzchołek i środek przeciwległego boku
wyznaczasz środki boków i piszesz równania odpowiednich prostych
np.
D − środek AB
symetralna:
| | −1 | |
prosta prostopadła do pr. x=2 ma równanie y=c c= |
| |
| | 2 | |
środkowa: piszesz równanie prostej CD
itd.