Funkcje wielu zmiennych - dziedzina, izokwanty, gradeinty, punkty stacjonarne
studentka : Witam proszę o nakierowanie mnie co do obliczania poszczególnych podpunktów bo nie mam pojęcia
jak się za to zabrać... Z góry dziękuję.

Dana jest funkcja
| | x3 + 9y2 −8x2 | |
f(x,y) = |
| |
| | y2 | |
oraz dwa punkty S = (0,8) i Q=(8,9) . Dla danej funkcji wyznacz i narysuj:
a) Dziedzinę funkcji (tu wiem że y
2 > 0, ale co z licznikiem? )
b) Izokwanty przechodzące przez dane punkty
c) Gradienty w danych punktach
d) Czy i który z tych punktów jest punktem stacjonarnym funkcji. Uzasadnij odpowiedź.
22 maj 17:15
Basia:
ad.(a) a co ma licznik do dziedziny ? nic
D = {(x,y): x∊R ∧ y∊R\{0}}
ad.b podaj definicję izokwanty, bo nie jestem pewna czy dobrze pamiętam
poza tym patrz tutaj:
http://www.matematyka.pl/252696.htm
ad.(c) i (d)
policz pochodne cząstkowe po x i po y
podaj wyniki; sprawdzę i podpowiem co dalej
22 maj 18:26
studentka : Izokwantą (warstwicą) funkcji f(x,y) odpowiadająca wartości c ∊ R nazywamy zbiór :
I
f (c) = { (x,y) ∊ D
f | f(x,y) = c}.
Izokwanty są podzbiorami dziedziny funkcji.(wykład)
I jeszcze na jakiejś stronce napisali że izokwanta to linia stałej wartości funkcji.
Policzyłam pochodne cząstkowe :
f'
x = 2x
2 − 16x
22 maj 19:25
studentka : Jednak źle policzyłam... Poprawka:
najpierw policzyłąm pochodną według wzoru :
| | f(x) | | (x3+9y2−8x2)'(y2) − (y2)'(x3+9y2−8x2) | |
( |
| ' = |
| = |
| | f(y) | | y4 | |
| 3x2y2 + 18 y3 − 16xy2 − 2x3y − 18y3− 18x2y | |
| |
| y4 | |
f'
x = 6xy
2 − 16y
2 − 6x
2y − 36 xy
| | 6x2y + 54 y2 − 32 xy − 2x3 − 36y2 − 18x2 | |
f'y= |
| |
| | 4y3 | |
22 maj 19:50
Basia: sprawdzę to potem, teraz muszę kończyć; może ewentualnie ktoś inny
22 maj 19:55
studentka : Ok, dziękuję za pomoc.
22 maj 19:58
Krzysiek: | | f(x) | |
co to jest: ( |
| )'− pochodna po czym? |
| | f(y) | |
f'
x źle (jak różniczkujemy po 'x' to 'y' to stała więc możesz wyciągnąć przed nawias)
f'
y =(x
3 −x
2)(1/y
2 )' +(9)'
22 maj 20:05
studentka : Na jakimś forum przeczytałam że trzeba obliczyć najpierw pochodną ze wzoru bo w liczniku i
mianowniku są niewiadome 'x' i 'y' ...ale to pewnie jakaś głupota... To wszystko źle?...
22 maj 20:14
Krzysiek: | | x2 | |
no tak liczysz gdy masz np: |
| i liczysz pochodną po 'x' wtedy korzystasz z tego |
| | 2x+5 | |
wzoru
f'
y napisałem wyżej jak powinno być (rozbijasz na dwa ułamki i stałe czyli 'x' wyciągasz przed
nawias)
f'
x = 1/y
2 ((x
3 )' +0 +(−8x
2 )' )
22 maj 20:19
studentka :
Tak?
Dzięki Krzysiek za pomoc
22 maj 20:25
Krzysiek: f'x dobrze
f'y źle...
(1/y2 )' =−2/y3
22 maj 20:28
studentka : Ok . Wiesz może jak policzyć dalej to zadanie ?
22 maj 20:33
Krzysiek: | | df | | df | |
gradient to wektor [ |
| , |
| ] |
| | dx | | dy | |
i te pochodne masz już policzone więc wystarczy wstawić za x,y współrzędne punktów
d) jeżeli w tym punkcie pochodne pierwszego rzędu się zerują to jest to punkt stacjonarny
22 maj 20:47
Adrian: | | x2+4xy | |
A jezli mam podobne zadanie tylko funkcja sie zmienia to wynikami będą f(x)= |
| |
| | y | |
ad a) D={(x,y): x∊R ⋀y∊R\{0}
ad b) punkty to S(0,2) i Q(2,4)
tego nie wiem a resztę zaraz dośle
13 cze 21:16