proc
342: 1) Koncern paliwowy dwukrotnie w jednym tygodniu podnosił cenę benzyny, pierwszy raz o 10%
drugi raz o 5%. Po obu podwyżkach 1 litr benzyny wyprodukowanej przez ten koncern kosztuje
4,62zł. oblicz cenę 1 litra benzyny przed podwyżkami.
2) wyznacz x, jeżeli:
a) 20% liczby 30 jest rowne 30% liczby x
b)5% liczby 8 jest rowne 4%liczby x
c)110% liczby 24 jest równe 44% liczby x
22 maj 16:49
Saizou : 1) x− cena 1 l przed podwyżką
− po pierwszej podwyżce 1,1x
−po drugiej 1,05*1,1x=1,155x
1,155x=4,62→x=4 zł
2) 0,2*30=0,3x→x=20
b)0,05*8=0,04x→x=10
c) 1,1*24=0,44x→x=60
22 maj 16:57