lewy kąt to alfa ściana najdluzsza to c ta obok alfy to b
magda:

oblicz pole koła opisanego na trójkącie ABC jeśli B=3 C=3
√3 tgα=2
26 kwi 18:07
tim: Magda, mogłabyś ponownie narysować? Może kolorami oznacz.
26 kwi 18:12
magda:

sciana czerwona to b sciana zielona a sciana niebieska to c kat miedzy sciana czerwona a
niebieska to kat α .Czarna prosta to R (troche krzywo narysowana)
26 kwi 18:26
magda: więć ktos pomoze
26 kwi 18:45
hejaaa: podaj mi dokladana tresc zadania to cos poradze..
26 kwi 18:56
tomekdj17: oznacz gdzie jest na rysunku A , B i C
26 kwi 18:58
hejaaa: moim zdaniem to bedzie tak
1. tgα to sinα przez cosα, i tgα=2, uzaleznij sin od cosinusa nastepnie z jedynki
trygonometrycznej liczysz cosinus
2. z tw cosinusow liczysz dlugosc A
3. z tw sinusow liczysz promien kola a potem juz tylko pole kola
26 kwi 19:01
magda:

taka tresc Oblicz pole koła opisanego na trójkącie ABC jesli B=3 C=3
√3 tgα=2 ta
niebieska sciana to c
26 kwi 19:03
magda: a moze ktos mi to napisac bo kompletnie nie wiem jak to obliczyc

?
26 kwi 19:03
din viesel: wszystko ci opisal hejaaa przeciez, tylko sie do tego zastosuj i po podstawiaj do wzorow
26 kwi 19:07
magda: hejaaa a moglabys mi to napisac proszę i dziekuje z gory
26 kwi 19:08
magda: ale nie wiem jak:(
26 kwi 19:08
tomekdj17: a ta niebieska to jest na środku okręgu
26 kwi 19:12
din viesel: bedzie ze sinα=2cosα
ze 1 trygonometrycznej masz cosα= pierwiastek z pieciu przez piec
i dalej
26 kwi 19:13
magda: nie
26 kwi 19:13
magda: to ma byc tak jak hejaaa tylko ja nie wiem jak to zaczac
26 kwi 19:14
...: hejaaa jest facetem...
26 kwi 19:14
magda: przepraszam
26 kwi 19:15
din viesel: wpisz sobie w swietym googlu co to jest tw cosinusow i wg tego wzoru
26 kwi 19:15
magda: to ktos mi zrobi to zadanie w calosci
26 kwi 19:15
magda: ?
26 kwi 19:18
magda: no to lipa;−|
26 kwi 19:23
magda: ale dzieki hejaaa

chociaz tyle

chociaz mam plan heheh
26 kwi 19:33
anka: magda pomoc wolamXD
26 kwi 20:14
magda: no spoko
26 kwi 20:19
anka: klara pomozesz?magda powinna byc za 10 min
26 kwi 20:32
magda: juz jestem
26 kwi 20:41
magda: pomoze ktos to rozwiazac?
26 kwi 20:50
Jacek Karaśkiewicz: Jeżeli tgα = 2, to:
2cosα = sinα
4cos
2α = sin
2α
4(1 − sin
2α) = sin
2α
5sin
2α = 4
| | 2√5 | |
sinα = |
| , ponieważ α < 180o |
| | 5 | |
Ponieważ b = 3, c = 3
√3, więc (z tw. cosinusów):
a
2 = b
2 + c
2 − 2bc * cosα
| | √5 | | 18√15 | |
a2 = 9 + 27 − 18√3 * |
| = 36 − |
| |
| | 5 | | 5 | |
a =
√36 − 18√155
| | a | | √36 − 18√155 | |
Z tw. sinusów 2R = |
| = |
| |
| | sinα | | 2√55 | |
| | √36 − 18√155 | | 1 | |
R = |
| * |
| |
| | 2√55 | | 2 | |
| | √36 − 18√155 | | 1 | |
Pole koła wynosi S = πR2 = π * ( |
| * |
| )2 |
| | 2√55 | | 2 | |
Brzydkie jak cholera, być może gdzieś rąbnąłem i raczej nie jest to najszczęśliwszy
sposób rozwiązania tego zadania, ale za to prosty (i brutalny). Oczywiście należałoby na
koniec poupraszczać wszystko i wyjdzie coś ładniejszego (przynajmniej trochę). Na pewno
jest jakieś piękniejsze rozwiązanie, ale jest już za późno, żebym o takowym myślał.
26 kwi 21:21
Klara: Takie właśnie koszmarne wychodzi

Nie liczyłam do końca
26 kwi 21:24
magda: moze ktos spr czy dobrze zrobil?
26 kwi 21:31
magda: dobrze
26 kwi 21:34
magda: ludziska dobrze to zrobil

?
26 kwi 21:39
hejaaa : to widac dobry podalem schemat jak rozwiazac
26 kwi 21:45
magda: czyli takie cuda maja wyjsc
26 kwi 21:46
magda: mi wlasnie tez cos takiego wychodzilo i myslalam ze mam zle;−/ bo nei wierzylam ze takie
cos moze wyjsc
26 kwi 21:47
Jacek Karaśkiewicz:
Dobrze zrobiłem. Uprość tylko co się da, we wzorze na pole koła wykonaj to podnoszenie do
kwadratu, to pozbędziesz się pierwiastka w liczniku itp. Ogólnie wynik jest poprawny.
26 kwi 21:52
magda: ok dziekuje Ci bardzo nei wierzylam ze takie cos moze wyjsc,ale jak widac w matmie
wszytsko mozliwe hehe
26 kwi 21:53