Proszę o pomoc ;))
nataliaaa: Punkty A i A' są symetryczne do siebie względem pewnej prostej równoległej do jednej z osi
układu współrzednych. Jaka to prosta ?
a) A = (3,5) A' = (2,−21)
b) A=(−10,√2) A'= (10√2,√2)
22 maj 15:43
Artur z miasta Neptuna:
ogólna procedura:
1) piszesz wzór funkcji przechodzącej przez te dwa punkty
2) piszesz wzór rodziny funkcji prostopadłej do funkcji z punktu poprzedniego
3) piszesz wzór funkcji (z rodziny z punktu poprzedniego) dla którego odległość puntu A od
prostej = odległości punktu A' od tejże prostej
koniec
22 maj 15:47