kiepsko idą te przygotowania :(
radek: Wyznacz wszystkie liczby m, dla ktorych istnieja dwie liczby rzeczywiste, ktorych suma i
iloczyn sa rowne m.
hmm wydaje mi sie ze bedzie to m=4 bo naprzyklad 2+2=4 i 2*2=4
probowalem ukladami rownan ale jakos niebardzo
{x + y = m
{x*y = m
potem cos kombinowalem z x+y=x*y bawilem sie w wyznaczanie x i ponowne podstawianie
pod uklad, ale wychodzily mi tozsamosci zawsze
26 kwi 18:04
dpelczar: ja bym to zrobił wyznacznikami macieżowymi... co ty na to

26 kwi 18:23
dpelczar: wiec:
26 kwi 18:23
radek: nie pamietam tego szczerze mowiac, inaczej by sie nie dalo?
26 kwi 18:24
Klara: Układ poprawny:
z pierwszego obliczsz x = m − y
po podstawieniu do drugiego
( m − y)*y = m
i nałóż w−k ;
Δ≥0
i podaj przedział dla
m
26 kwi 18:25
dpelczar: wiessz czekaj a tak

?
x+y = x*y
| | x+y | | x | | x | |
x= |
| = |
| + yy = |
| + 1 |
| | y | | y | | y | |
26 kwi 18:27
dpelczar: klara co znaczy nałoż w−k
26 kwi 18:29
Klara:
Po co aż takie obliczenia?
podałam sposób

odp: [[ m€ ( − ∞,0> U < 4,∞)
26 kwi 18:29
radek: klara a co to jest to w−k ?
26 kwi 18:29
radek: oo juz chyba wiem
26 kwi 18:30
Klara: Kiedy równanie kwadratowe ma dwa
rozwiązania 
jezeli
Δ≥0 −−−− to własnie ten warunek
26 kwi 18:30
26 kwi 18:31
dpelczar: powiedz mi jeszcze raz bo nie kapuje prosze po koleji...

bo mam Δ = m
2 − 4m prawda

teraz Δ≥0 wiec m
2 − 4m ≥0
m(m−4) ≥0
m = 0 i m=4 a teraz co

pisze przedziały
26 kwi 18:32
radek: hehe nawet latwe to bylo a wydawalo sie to takie straszna :S dzieki za pomoc
26 kwi 18:33
26 kwi 18:35
radek: podpunkt b) do tego zadania
Uzasadnij, ze jezeli suma i iloczyn dwoch liczb rzeczywistych jest rowna liczbie
dodatniej m, to suma szescianow tych liczb jest nie mniejsza niz 16
wychodzi na to ze te dwie liczby musza byc dodatnie bo suma dwoch ujemnych dalaby ujemna
liczbe, zas iloczyn liczb o roznych znakach rowniez ujemna
czyli sa to dwie liczby dodatnie
najmniejsze m = 4 m= 2*2 i m= 2 + 2 2
3 + 2
3 = 16 ← i jest to najmniejsza
wartosc szecianow tych liczb
hmm ogolnie to jestem kiepski w formalnym zapisywaniu moglby ktos mnie poprawic
26 kwi 18:53
Klara:
Witam ponownie:
Dokładnie nalezy zapisać tak:
znasz wzór : a
3 +b
3 = ( a +b)(a
2 − ab +b
2)
zatem :
x
3 +y
3 = ( x +y)( x
2 − xy +y
2) wiesz że x+y = m i x*y = m
więc zapiszmy tak:
x
3 +y
3 = ( x +y)[( x+y)
2 − 3xy]
zatem x
3 +y
3 = m*( m
2 − 3m)= m
2( m−3)
teraz mamy wykazać ,że :
m
2 ( m− 3) ≥16 ( czyli nie mniejsze od 16)
z pierwszej częsci zadania , wiesz że m€( − ∞,0> €<4,∞)
więc dla m≥4 −−− bo m −−−−
dodatnie
mamy : m
2( m− 3)≥ 16*1 ( bo 4
2( 4−3) = 16*1=16)
to m
2( m−3)≥ 16
zatem: x
3 +y
3 ≥16
26 kwi 19:25
radek: dziekuje klara
26 kwi 19:27
kfe: β5.1 πp81=∫√2√2γΔ≥432
17 maj 15:19