granica jednostronna
zebra: co to ta granica np. lewostrona
np. limx⇒0−=−∞
czemu to jest −∞?
jak taką granicę sie liczy?
22 maj 15:14
Artur z miasta Neptuna:
zależy z jakiej funkcji jest ona liczona
liczysz dla '0' z lewej strony ... czyli .... dla liczby baaaaaaaaardzo bliskiej '0', ale
"ociupnikę" mniejszej od niej (czyli np. −0.00000000000000000000000000000001)
22 maj 15:16
zebra: | | 1 | |
tam miała być przykładowa funckja |
| , zapomniałem dopisać. |
| | x | |
no ok, ale ogólnie przy liczeniu takich granic to też się robi z funkcjami takie coś że się
wyłącza najwyższa potęgę przed nawias? np. dla tej fukncji
https://matematykaszkolna.pl/strona/329.html jak miałbym obliczyć granicę
dla np. x⇒1
− ?
22 maj 15:26
Artur z miasta Neptuna:
| | ∞ | | 0 | |
nie trzeba 'wyłączać' przed nawias, gdy nie ma SYMBOLU NIEOZNACZONEGO (np. |
| , |
| ) |
| | ∞ | | 0 | |
jeżeli taki symbol jest to musisz PRZEKSZTAŁCIĆ funkcję z jakiej liczysz granicę, tak aby ów
symbol 'ZNIKŁ' i właśnie poprzez (wyłączanie najwyższej potęgi i dzielenie przez potęgę
mianownika) to czynisz
22 maj 15:34
Artur z miasta Neptuna:
w podanym przez Ciebie przykładzie NIE MA symbolu nieoznaczonego dla x→1
−
| | x5 − 2x2 + 3x | | 1−2+3 | | 2 | |
lim x→1− |
| = [ |
| ] = [ |
| ] = +∞ |
| | x2−1 | | 0+ | | 0+ | |
22 maj 15:36
zebra: aha
a jeszcze takie jedno być może głupie pytanie

jak mam policzyć granice z sumy dwóch ułamków
to muszę sprowadzać je do wspólnego mianownika, czy może istnieje jakaś własność że granica
sumy równa się sumie granic?
22 maj 15:39
Artur z miasta Neptuna:
oczywiście powinno być
| | 2 | |
= ... [ |
| ] = −∞ −−−− mój błąd |
| | 0− | |
22 maj 15:40
Artur z miasta Neptuna:
ów własność istnieje, ale uważaj [∞ − ∞] jest także symbolem nieoznaczonym (ale już [0 − 0] nie
jest)
22 maj 15:41
zebra:
| | 1 | |
tutaj stosując tą własność wychodzi mi − |
| ±∞ co nie jest symbolem nieoznaczonym, ale nie |
| | 4 | |
jest to prawidłowe rozwiązanie bo powinno wyjść 0..
22 maj 16:14
zebra: | | 1 | |
tam przy |
| jeszcze ma być x |
| | 4 | |
22 maj 16:34
Artur z miasta Neptuna: Przeciez w pierwszym ulamku masz symbol nieoznaczony
∞/
∞ 
22 maj 16:53
Artur z miasta Neptuna: Tam zapewne mialo byc 1−x2.
A jezeli funkcja jest na pewno takiej postaci to granice obliczyles prawidlowo
22 maj 16:56
22 maj 17:12
Basia:
| | x | |
w Wolframie jest ...+ |
| i wtedy oczywiście będzie 0 |
| | 4 | |
22 maj 17:14
zebra: tam w tym poście z 16:14 po prostu zapomniałem dopisać iksa
znalazłem błąd w swoich obliczeniach ale teraz wychodzi mi 1/4
22 maj 17:18
Basia:
| 4(1−x3)+x(4x2−1) | |
| = |
| 4(4x2−1) | |
| 4 − 4x3 + 4x3 − x | |
| = |
| 16x2 − 4 | |
i teraz dopiero licz granicę
22 maj 17:20
zebra: a czyli jednak muszę najpierw zsumować
22 maj 17:22
Basia:
musisz, bo bez sumowania wyjdzie −∞ +∞
a to jest symbol nieoznaczony
22 maj 17:23
zebra: no tylko, że mi co innego wychodziło
i teraz też mi źle wychodzi, bo wychodzi mi −
∞
22 maj 17:29
Maciek z Klanu:

αβγδπΔΩ
∞≤≥∊⊂∫←→⇒⇔∑≈≠Φ
22 maj 17:29
zebra: a nie sorry, znowu błąd
22 maj 17:30
Maciek z Klanu:
22 maj 17:30
KacperOX: Ej pomozecie ?
22 maj 17:31
KacperOX: prosze
22 maj 17:32
KacperOX:
22 maj 17:33
zebra: nie spamuj...
22 maj 17:34
zebra:
a taką granice ?
to z Hospitala?
22 maj 17:36
Grześ: można, ale nie trzeba

Wykorzystaj fakt, że:
| | sinx | |
lim x→0 |
| =1, czyli: |
| | x | |
22 maj 17:37
zebra: e, nic mi to nie mówi
22 maj 17:40
Basia:
to twierdzenie, które przywołał
Grześ powinnaś znać
(jeśli nie znasz to zapamiętaj, bo będzie wymagane)
| | sin3x | | sin3x | | 3 | | sin3x | |
no i teraz |
| = |
| = |
| * |
| → 0,3*1 = 0,3 |
| | 10x | | 103*3x | | 10 | | 3x | |
22 maj 17:59