nierówność logarytmiczna
krzysieklrqwr43: log1√2 (4x+1 − 16x) ≥ − 8x
22 maj 15:08
Artur z miasta Neptuna:
Zał. (4
x+1 − 16
x) > 0

4
x+1 > 16
x
x+1 > 4x
1 > 3x
więc:
| | 1 | | 2 | |
log |
| x = log2(−1/2) x = − |
| log2 x |
| | √2 | | 1 | |
więc:
| | 1 | |
log |
| (4x+1−16x) = −2 log2 (4x+1−16x) = −2 *[ log24x+1 − log216x] = |
| | √2 | |
= −2[ 2(x+1) − 4*x] = −2(−2x + 2) = 4x − 4
więc:
| | 1 | | 1 | |
log |
| (4x+1−16x) ≥ −8x ⇔ 4x − 4 ≥ −8x ⇔ 12x ≥ 4 ⇔ x ≥ |
| |
| | √2 | | 3 | |
odp: brak rozwiązania
22 maj 15:14
luk20: Nie wiem czy na początku nie ma błędu, x+1>2x, tak sądzę...
22 maj 15:22
krzysieklrqwr43: mi wyszło że w założeniu powinno być:
4x+1 > 42x
x+1 > 2x
x<1
a dalej mam problem
22 maj 15:24
Artur z miasta Neptuna:
fakt

x+1 >
2x
x<1
.... reszta bez zmian ....
22 maj 15:24
Artur z miasta Neptuna:
ojjjj zadanie oczywiście źle

.... taaaaakiego bywa walnąłem
22 maj 15:26
Artur z miasta Neptuna:
−2log
2 (4
x+1 − 16
x) ≤ −8x −−−− do tego momentu jest dobrze
a teraz:
log
2 (4
x+1 − 16
x) ≤ 4x /// −4x = log
2 (2
4x)
log
2 (4
x+1 − 16
x) ≤ log
2 (2
4x) /// podstawa logarytmu >1 więc brak zmiany znaku
nierówności przy opuszczaniu logarytmów
4
x+1 − 16
x ≤ 2
4x
2
2x+2 − 2
4x ≤ 2
4x
2
2x+2 ≤ 2*2
4x
2
2x+2 ≤ 2
4x+1
2x+2 ≤ 4x+1
1 ≤ 2x
22 maj 15:29
pigor: ...np. tak : w zbiorze R masz kolejno nierówności równoważne :
log 1√2 (4x+1−16x) ≥−8x ⇔ 4
x+1−16
x ≤
√2 8x ⇔
⇔ 4*4
x− 4
2x − 2
4x ≤ 0 ⇔ 4*4
x− 4
2x − 4
2x ≤ 0 ⇔ 4*4
x− 2*(4
x)
2 ≤ 0 ⇔
⇔ −2*4
x(4
x−2) ≤ 0 / : (−2*4
x<0 dla x∊R) ⇔ 4
x−2 ≥ 0 ⇔ 2
2x ≥ 2
1 ⇔
⇔ 2x ≥ 1 ⇔
x ≥ 12 , czyli
x∊<12;+∞) . ...
22 maj 15:33
krzysieklrqwr43: | | 1 | |
log |
| x = log2−12 x = −2log2 x |
| | √2 | |
mógłyby ktoś to wytłumaczyć? To jest z jakiegoś wzoru?
22 maj 15:48
Artur z miasta Neptuna: Pierwsze − zamiana poerwiastkow na potegi = wlasnosci poteg
drugie − wyciaganie potegi przed logarytm = wlasmosci logarytmow
22 maj 16:50
krzysieklrqwr43: wiem że jest wzór loga bc = cloga b. wiec jest tez wzor loga1c b = cloga b ?
22 maj 17:02
Mila: | | log2x | |
log(1/√2)x= |
| =−2log2x |
| | log2(1/√2) | |
| | 1 | | 1 | |
bo log2(1/√2)=c⇔2c= |
| ⇔2c=2−1/2⇔c=− |
| |
| | √2 | | 2 | |
22 maj 17:48