Oblicz pola trójąktów w trapezie.
Genevive: W trapezie ABCD podstawy mają długość |AB|= 12 cm, |DC|= 3 cm. Wysokość trapezu jest równa 10
cm, a punkt E jest punktem przecięcia się przekątnych trapezu. Oblicz pola trójkątów ABE i
CDE.
Prosze o pomoc
22 maj 14:33
Basiek: z podobieństwa trójkątów ABE, DCE
k=12/3= 4
h
1=4h
2 =>H= h
1+h
2=5h
2= 10cm=> h
2=2cm , h
1=8cm
A pola... to już chyba policzysz
22 maj 14:54
Eta:
| | 12 | |
ΔABE ~ ΔCDE w skali k= |
| =4 |
| | 3 | |
ze wzoru:
| | 12+3 | |
P(tr) = (k+1)2*P2 P(tr)= |
| *10 = 75 |
| | 2 | |
zatem: 75=(4+1)
2*P
2 ⇒
P2= P(ΔCDE)=
3
P(ΔABE)=
P1= k
2*P
2= 16*3=
48
oraz P
3=P
4= k*P
2= 4*3= 12
spr. P(tr)= P
1+P
2+P
3+P
4= 48+3+12+12= 75 , czyli ok
22 maj 14:56
Eta:
Dla
Basiek ....

Ja wykorzystałam mój ulubiony wzorek
22 maj 15:01
Genevive: Dzięki
22 maj 15:11