rozkład na ułamki proste krok po kroku
tomek:
22 maj 13:46
Esseker: 7x2+3x
x2+3x=x(x+3)
7x2+3x= Ax + Bx+3
22 maj 13:50
22 maj 13:55
Esseker: Δ=9
√Δ= 3
x
2+x−2= (x−1)(x+2)
| 4x−2 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| x2+x−2 | | x−1 | | x+2 | |
jak A i B obliczyc wiesz?
22 maj 14:00
tomek: nie wiem...
22 maj 14:01
Basiek: A(x+2)+B(x−1)=4x−2

chyba.
=> A+B=4
2A−B=−2
−−−−−−−−−−−−−−−−
Chyba, bardzo chyba

To się w ogóle do czegoś przydaje?
22 maj 14:07
Esseker: sprowadzasz do wspolnego mianownika prawa strone
| A*(x+2)+B*(x−1) | | 4x−2 | |
| = |
| |
| (x−1)(x+2) | | x2+x−2 | |
mozemy pominac mianownik bo jest taki sam i wymnażamy wiec mamy :
Ax+2A+Bx−B=4x−2
x(A+B)+2A−B=4x−2
wielomiany sa rowne kiedy wspolczynniki przy wyrazach sa rowne wiec mamy dwa rownania
A+B=4
2A−B=−2
z tego obliczamy A i B i wstawiamy do ostatniego wyrazenia w moim poprzednim poscie
22 maj 14:07
Patronus: @Basiek − bardzo się przydaje do liczenia całek na przykład
22 maj 14:10
Basiek: Aaa, to wyższa szkoła jazdy.

No, chociaż się do czegoś przydaje. Dzięki @Patronus.
22 maj 14:11